Eveniment

BNR mentine tinta de inflatie de 7%, dar nu se hotaraste asupra marjei de risc

31.03.2005, 00:00 15

Cu trei luni inainte de anuntata trecere efectiva la politica de tintire directa a inflatiei, Banca Nationala refuza sa dea publicitatii marja de variatie pe care o ia in calcul fata de tinta de 7% pentru sfarsitul anului.


Cristian Popa, viceguvernator al BNR responsabil cu implementarea acestui proiect, s-a multumit ieri sa declare ca anul acesta va fi stabilita o banda de variatie ceva mai larga, fiind vorba de primul an, in care banca centrala are nevoie de exercitiu.


Initial era vorba de un ecart de +/- un punct procentual in jurul tintei de 7%, insa in conditiile largirii benzii de variatie, aceasta ar putea ajunge la 1,5 puncte. Adica inflatia s-ar putea ridica pana la 8,5%, fara ca BNR sa fie acuzata ca a ratat tinta. Popa spune ca o decizie finala asupra largimii benzii de variatie urmeaza a fi luata de Consiliul de Administratie.


In toamna anului trecut, oficialii BNR afirmau ca pana la sfarsitul lui 2004 ar fi urmat sa anunte tinta de inflatie pentru 2005 sub noua forma a unui punct fix central incadrat intr-o banda de variatie, tinta pe care se angajeaza sa o atinga folosind toate instrumentele de care dispune.


Se vede ca evolutiile ulterioare la nivel macroeconomic, determinate inclusiv de reducerile de impozite intrate in vigoare la 1 ianuarie, au cam incurcat socotelile BNR. Astfel, banca centrala se astepta la un puseu inflationist in primul trimestru, pentru ca apoi sa constate ca acesta s-a mutat in trimestrul al doilea, in contextul amanarii unor majorari de tarife la utilitati, combinate cu substantiale cresteri ale accizelor.


Pentru a-si proteja credibilitatea in conditiile incertitudinilor care pot afecta orice prognoza, majoritatea bancilor centrale care folosesc strategii de tintire a inflatiei stabilesc si un ecart de variatie.


Astfel, punctul fix anuntat ca tinta de inflatie este folositor ca ancora pentru asteptarile inflationiste, in timp ce rolul benzii de variatie este sa acopere posibilitatea ca anumite socuri sa afecteze atingerea precisa a tintei, fara a diminua credibilitatea angajamentului. Deocamdata, BNR nu se hotaraste asupra marjei de risc care inconjoara tinta de 7%.


Scepticismul analistilor, incurajat de iminentele scumpiri, duce la prognoze de inflatie de peste 8% la sfarsitul lui 2005. Aceasta in conditiile in care BNR nu poate forta parghia aprecierii leului pentru atenuarea potentialului de crestere a preturilor din import sau legate de valute, desi aceasta parghie si-a dovedit eficienta la sfarsitul anului trecut, cand a permis de fapt indeplinirea obiectivului de reducere a inflatiei sub pragul de 10%.


In primele doua luni ale acestui an inflatia a stagnat la nivelul de 8,9%.


La jumatatea anului, banca centrala va publica primul raport trimestrial asupra inflatiei, care ar urma sa includa o analiza a evolutiilor din trimestrul anterior, precum si o perspectiva proactiva, de prognozare a miscarilor viitoare ale economiei cu impact asupra evolutiei preturilor agregate, inclusiv de identificare a riscurilor si incertitudinilor asociate acestora.


Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat ieri intr-o conferinta dedicata tintirii inflatiei, ca BNR considera aceasta drept cea mai potrivita optiune de politica monetara, inclusiv pe baza experientei tarilor care o aplica de mai multi ani - de la Marea Britanie pana la Cehia, Polonia sau Ungaria.


El sustine ca majoritatea conditiilor necesare implementarii unei asemenea politici sunt indeplinite: la sfarsitul lui 2004 inflatia a scazut sub 10%, BNR beneficiaza de independenta institutionala garantata prin lege, ultimii cinci ani au demonstrat succesul dezinflatiei, care a intarit credibilitatea BNR, sectorul financiar poate fi considerat solid si sanatos, dominanta fiscala nu este o problema foarte mare, tintele de inflatie anuntate in anii trecuti au fost stabilite im-preuna cu guvernul, care s-a angajat public pentru atingerea lor, din 2002 se publica rapoarte anuale asupra in-flatiei, modelul macroeconomic necesar prognozelor de inflatie este deja testat si calibrat. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO