Eveniment

BNR spune ca asteapta orice comenzi de lei noi de la banci

03.03.2005, 00:00 11

Banca Nationala sustine ca nu va aparea nici o problema in alimentarea pietei cu lei noi, bancile comerciale fiind invitate sa isi faca propriile calendare de inlocuire a numerarului si sa le comunice bancii centrale. Atat doar ca alimentarea nu va fi facuta gratis.


"Nu va fi nici o problema cu asigurarea cantitatilor de numerar de la 1 iulie pentru ca bancile comerciale vor putea solicita orice sume vor dori. Pana la jumatatea acestei luni vom incepe discutiile cu bancile pentru incheierea de conventii bilaterale privind alimentarea cu lei noi", a declarat pentru ZF Mugur Stet, purtatorul de cuvant al BNR.


Prin conventiile respective, bancile comerciale vor indica datele exacte la care doresc sa primeasca banii noi, cantitatile, precum si casieriile BNR de la care intentioneaza sa se aprovizioneze.


Sumele posibil de comandat sunt, teoretic, nelimitate, insa exista si o conditie: acoperirea contravalorii numerarului in lei noi cu garantii colaterale.


Astfel, potrivit circularei emise de banca centrala la sfarsitul saptamanii trecute, pentru sumele in lei noi ce urmeaza a fi ridicate de la BNR pana la data de 1 iulie 2005, bancile comerciale sunt obligate sa constituie garantii la dispozitia BNR constand din titluri de stat emise de Ministerul Finantelor si/sau certificate de depozit emise de Banca Nationala. Evident, din emisiunile care nu sunt scadente in perioada pentru care sunt constituite garantiile.


Garantiile va trebui sa acopere in totalitate valoarea bancnotelor si monedelor noi ridicate, ceea ce inseamna ca bancile comerciale ar putea fi descurajate sa se aprovizioneze cu sume importante mai devreme de 1 iulie, avand in vedere costul pe care l-ar avea de suportat. Pe de alta parte, banca centrala atrage atentia ca in perioada 1 iulie 2005-31 decembrie 2006 nu va efectua, la solicitarea bancilor, schimb de bancnote si monede bune din vechea emisiune cu bancnote si monede din noua emisiune, acceptand sa le schimbe doar pe cele uzate.



BNR isi reia intentia de a pune in circulatie leii noi "in mod treptat", efectuand plati si incasari in ambele emisiuni.



Potrivit socotelilor BNR, banii aflati in prezent in casieriile bancilor comerciale reprezinta sub 6% din totalul numerarului in circulatie, iar in perioadele de varf ale cererii, cum este Pastele, nu trec de 10-15%.



In plus, din totalul sumelor procesate la ghisee si prin bancomate, acestea din urma detin o pondere de 12-15%, arata datele bancii centrale, sugerand ca efortul inlocuirii acestor cantitati de numerar intr-o prima faza nu va fi prea mare.



CNVM cere actiuni cu valoare multipla de 100



Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a propus modificarea legii privind denominarea astfel incat aceasta sa clarifice unele probleme care vor aparea la utilizarea leului greu de piata de capital. CNVM a identificat pe piata de capital 72 de societati in cazul carora valoarea nominala a actiunilor nu este multiplu de 100 de lei vechi, echivalentul a un ban nou.



Potrivit amendamentului depus de Comisie, cele 72 de societati va trebui sa isi modifice structura capitalului social pana la finalul lunii iunie, astfel incat valoarea nominala sa fie multiplu de 100 de lei. Conform propunerii CNVM, modificarea capitalului social ar urma sa fie operata din oficiu in cazul in care societatile nu vor lua astfel de masuri.



Capitalul societatilor care vor avea la finalul lunii iunie actiuni cu valoarea nominala care nu este multiplu de un ban va fi diminuat automat pentru ca valoarea nominala a actiunilor in lei grei sa poata fi exprimata in lei noi cu doua zecimale.



Suma cu care va fi diminuat capitalul social al acestor societati va fi inregistrata sub forma de capitaluri proprii, urmand sa ramana astfel la dispozitia societatii.



Amendamentele propuse de CNVM au fost discutate si aprobate de comisia de specialitate din Senat, urmand sa intre in discutia Comisiei de buget-finante din Camera Deputatilor.



Comisia impreuna cu Bursa de Valori Bucuresti (BVB) si cu Bursa Electronica RASDAQ urmeaza sa stabileasca si o serie de alte masuri privind derularea tranzactiilor de pe piata de capital in leul greu. "Urmarim ca ajustarile legate de trecerea la leul greu sa fie facute de piata, iar noi sa intervenim administrativ doar acolo unde este strict necesar," spune Stere Farmache, directorul general al BVB.



Printre problemele ridicate de tranzactionarea pe piata de capital se afla numarul de zecimale cu care vor fi exprimate cotatiile si modul in care se vor face decontarea tranzactiilor in conditiile in care sumele care vor fi transferate pentru actiunile tranzactionate va putea fi exprimate cu cel mult doua zecimale. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO