Eveniment

BNR vede stabilizarea inflatiei, analistii se tem de noi cresteri

BNR vede stabilizarea inflatiei, analistii se tem de noi cresteri

Click pentru imaginea intreaga

13.05.2008, 19:28 25

Inflatia ar trebui sa inregistreze in lunile urmatoare variatii nesemnificative, spune guvernatorul BNR Mugur Isarescu, dupa ce preturile au urcat cu 0,52% in aprilie, cresterea anualizata incetinind astfel marginal, la 8,62%.
"Inflatia a iesit cam pe unde ne-am gandit. Reiau declaratia ca pentru urmatoarele luni nu putem sa facem farmacie in estimarea inflatiei. Poate sa vina si in jos, in limita a 0,2% - 0,3%", a spus guvernatorul BNR citat de Mediafax, raspunzand astfel la o intrebare privind eventuala atingere a unui nou maxim al inflatiei anuale, in urmatoarele trei luni. In continuare, preturile pentru produsele alimentare si pentru servicii inregistreaza cresteri de peste 10%. Pentru marfurile nealimentare, preturile au urcat cu 5,5% in ultimul an.
Uleiul a continuat cursa scumpirilor, pretul crescand doar in aprilie cu peste 8%. Oficialii BNR au subliniat inca de lunile trecute ca scumpirea uleiului pe piata locala este greu de explicat, in conditiile in care pretul a depasit deja nivelurile de pe celelalte piete europene. Si fructele proaspete au marcat o scumpire importanta, preturile urcand cu 5,2%. In schimb, ouale s-au ieftinit cu 4,7% in aprilie, iar cartofii cu putin peste 1%.
Si preturile pentru servicii au scazut usor luna trecuta, influentate mai ales de ieftinirea inregistrata la telecomunicatii. Evolutia a avut loc pe fondul aprecierii leului, in conditiile in care tarifele sunt exprimate in general in euro.
Isarescu a aratat saptamana trecuta, la prezentarea Raportului asupra inflatiei in primul trimestru, ca inflatia lunara a incetinit fata de toamna trecuta, insa mai incet decat se anticipa. In aceste conditii, BNR si-a inrautatit usor previziunile privind inflatia. Cresterea preturilor de consum ar urma sa fie de 6% anul acesta, fata de 5,9%, cat estimase in februarie.
Si Varujan Vosganian, ministrul economiei si finantelor, se arata destul de optimist. Rata inflatiei pentru luna mai este estimata la 0,45-0,5%, usor mai jos fata de cresterea preturilor de consum din aprilie, a spus Vosganian citat de Mediafax.
"Este adevarat ca performantele economice bune din primul trimestru au fost insotite de o anumita crestere a inflatiei, dar lunar suntem pe un trend descendent. Ne nelinisteste insa ca preturile agricole au urcat cu 1% si preturile la carburanti cu 2%. Nu putem ramane indiferenti la persistenta acestor pericole", a afirmat Vosganian.
Ilker Domac, economist in cadrul Citibank, noteaza insa ca presiunile inflationiste continua sa se accentueze, lucru reflectat de evolutia indicatorilor care masoara evolutia preturilor excluzand impactul produselor cu preturi volatile sau administrate.
"Pe fondul riscurilor crescute si a evolutiei preturilor de pana acum, ne asteptam ca inflatia sa ajunga la sfarsitul anului la 6,8%, fata de 6,6%, cat a fost in 2007". Analistul Citibank concluzioneaza ca este nevoie in continuare de intarirea politicii monetare si se asteapta ca BNR sa majoreze din nou dobanda cheie la leu in iunie, ducand-o la 10% pe an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO