Eveniment

Boagiu vrea o "lista neagra" a firmelor ce nu vor mai putea accesa fonduri europene

21.08.2006, 21:33 14

Ministrul integrarii Anca Boagiu intentioneaza sa introduca o "lista neagra" a firmelor care au fost implicate in realizarea de proiecte cu fonduri europene si care nu au respectat termenii contractuali.
Aceasta lista ar putea fi realizata de catre Autoritatea Nationala de Monitorizare si Reglementare a Achizitiilor Publice, dupa o consultare prealabila a Comisiei Europene de catre Guvernul Romaniei.
La finalizarea fiecarui proiect, beneficiarul fondurilor trebuie sa faca o fisa de evaluare a firmelor cu care a lucrat prin care va indica modul in care acestea au respectat termenii contractuali.
Boagiu a explicat ca in functie de aceste evaluari firmele vor aparea pe "lista neagra" si nu vor mai vor putea accesa fondurile comunitare. "Vrem sa evitam situatiile neplacute in care firmele vin cu tupeu la licitatii, in conditiile in care au doua-trei proiecte cu intarzieri ale termenilor contractuali", a explicat Boagiu.
Lista va cuprinde atat firme de proiectare si constructii, cat si firme de consultanta care nu si-au respectat obligatiile asumate la prezentarea proiectului. "Exista firme de consultanta care se prezinta la licitatii cu o echipa de experti, pe care o schimba cu una mai putin competenta pe parcursul proiectului, ceea ce face ca aceasta sa nu poata urmari proiectul respectiv", a spus Boagiu.
Ministrul integrarii a explicat ca au fost si cazuri in care firmele nu au avut capacitatea tehnica de implementare a contractelor, un alt motiv al intarzierii proiectelor. Romania va primi in perioada 2007-2013 fonduri europene de peste 32 mld. euro pentru politica de coeziune si agricultura. Din aceasta 19,4 mld. euro sunt pentru coeziune, 7,1 mld. euro pentru dezvoltare rurala si 6,53 mld. euro pentru Politica Agricola Comuna. Scopul acestor fonduri este de a finanta proiectele de dezvoltare regionala pentru a reduce decalajele dintre statele membre ale Uniunii Europene.

Boagiu avertizeaza privind fraudele
Fraudarea unui proiect ISPA derulat la Constanta ar putea avea drept urmare blocarea tuturor fondurilor ISPA nationale, in valoare de 70 de milioane de euro, a declarat, duminica, la Busteni, ministrul integrarii europene, Anca Boagiu. Ea a adaugat ca, "daca se va dovedi ca este frauda la Constanta, ISPA ar putea bloca toate fondurile nationale". In prezent, exista o actiune in instanta impotriva presedintelui Consiliului Judetean Constanta, Nicusor Constantinescu, din cauza unui proiect ISPA coordonat de Ministerul Mediului. Proiectul are o valoare de 17 milioane de euro, iar DLAF trebuie sa stabileasca daca s-au inregistrat fraude, a explicat Boagiu. Ea a insistat ca exista un risc serios de a pierde cele 70 de milioane de euro accesibile prin ISPA la nivel national. In 4 august, Boagiu a anuntat ca Ministerul Integrarii Europene va da in judecata Consiliul Judetean Constanta pentru "proasta gestionare" a proiectului european privind construirea unui pavilion expozitional. "Proiectul, din nefericire, nu am putut sa-l gestionam din incapatanarea Consiliului Judetean Constanta si a presedintelui Consiliului Judetean. Este un proiect ratat. Pot sa-l dau ca exemplu de 'asa nu', de cum se poate omori un proiect european", a spus Boagiu, adaugand ca suma de bani alocata proiectului, aproape 6 milioane de euro, va fi data inapoi Comisiei Europene de catre autoritatea locala din Constanta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO