Eveniment

Botiş: Vrem economii de 120 mil. euro la plăţile pentru mame

Autor: Adelina Mihai

30.11.2010, 23:44 21

Aproximativ 60% din sumele alocate anual de stat pentru plataindemnizaţiilor de creştere a copilului sunt pentru mamele careprimesc o indemnizaţie minimă de 600 de lei pe lună. În prezent,aproximativ 195.000 de persoane primesc indemnizaţie de creştere acopilului, media aritmetică lunară fiind de 953 de lei (226 euro),ţinând cont de bugetul de circa 500 mil. euro alocat anual pentruacest capitol.

Ministrul muncii, Ioan Botiş, a prezentat ieri trei variante pentruconcediul de creştere a copilului în cadrul unor întâlniri cuparlamentarii PDL. Una din ele se referă acordarea timp de 12 lunia unei indemnizaţii de 85% din salariu, cuprinsă între 600 lei şi3.400 lei, iar din a şaptea lună, mamele care se întorc la serviciusă beneficieze de un bonus de 500 lei lunar. "Statul ar puteaeconomisi aproximativ 500 de milioane de lei (aproximativ 120 demilioane de euro) dacă s-ar accepta măsura de acordare a uneiindemnizaţii pentru o perioadă de 12 luni", a declarat pentru ZFIoan Nelu Botiş.

Celelalte variante ale ministrului prevăd ca mamele să beneficiezetimp de 24 de luni de indemnizaţie, dar aceasta să fie plafonată la1.000 de lei sau la 1.500 de lei, iar bonusul pentru întoarcerea laserviciu mai devreme să fie de 100 de lei lunar. Statul cheltuieanual aproape 500 de milioane de euro pentru plata indemnizaţiilorpentru mame, în timp ce 700 de milioane de euro sunt folosiţipentru plata alocaţiilor a 3,9 milioane de copii cu vârste cuprinseîntre 2 şi 18 ani. Indemnizaţiile acordate mamelor reprezintă maibine de un sfert din bugetul alocat anual de Ministerul Munciipentru prestaţii sociale, care ajunge până la 1,8 miliarde deeuro.

Este pentru a doua oară când valoarea indemnizaţiilor pentru mamear suferi modificări în acest an, odată ce, prin aplicareamăsurilor de austeritate impuse de Guvern, cuantumulindemnizaţiilor a scăzut cu 15%. De altfel, chiar premierul EmilBoc a anunţat în luna septembrie că Guvernul pregăteşte o schimbareîn modul de calcul al indemnizaţiei de creştere a copilului pentrua reduce din "generozitatea" acestor plăţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO