Eveniment

BRD spune ca varful inflatiei va fi de 9% in iulie

22.04.2008, 19:13 12

BRD estimeaza un nivel al inflatiei de 7% in termeni anuali, pana la sfarsitul anului, cu un maxim de 9% in iulie, ca urmare a cresterii preturilor la utilitati, potrivit raportului de primavara privind perspectivele economice pentru Romania al bancii.
"Ramanem ferm convinsi ca presiunile care s-au manifestat anul trecut vor mai fi vizibile inca 2-3 luni. Dupa aceasta perioada, indicele preturilor de consum va reintra pe o panta descendenta. Cu toate acestea, ratele anuale din urmatorii ani vor ramane in afara estimarilor oficiale", a declarat economistul-sef al BRD Group SocGen, Florian Libocor. Raportul estimeaza pentru sfarsitul anului 2009 o inflatie de 5%, iar pentru 2010 de 3,9%.
In ceea ce priveste cresterea economica, analistii bancii anticipeaza un avans de 6,5% a PIB, in 2008, care va avea la baza in primul rand revenirea agriculturii.
"Excludem posibilitatea ca rata de crestere reala sa scada in acest an. Vom avea insa o usoara diminuare a ritmului de crestere in constructii, dar totodata, o revenire la 3% din PIB a taxelor nete", a mai aratat Libocor.
Estimarile BRD indica si un curs de
3,4 lei pentru un euro la finele anului, in conditiile in care BNR va urca dobanda de politica monetara la 10%, miscare posibila in luna iulie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO