Eveniment

BRD: Economia este asfixiata si nu-si permite luxul ca Banca Nationala sa fie prudenta cu dobanda

21.06.2009, 19:08 17

Economia este „asfixiata" in acest moment de nivelul ridicat al dobanzilor la credite si nu-si mai poate permite „luxul" ca Banca Nationala sa fie prudenta in relaxarea politicii monetare, afirma analistii BRD, a doua mare banca de pe piata.

„Reafirmam ca la actualele niveluri de dobanda restrictivitatea politicii monetare este comparabila, daca nu chiar mai mare decat acum un an. Ca atare, BNR ar trebui sa taie dobanda cu mai mult de jumatate de punct procentual la urmatoarea sedinta a Consiliului de Administratie de pe 30 iunie pentru a da economiei o gura de aer", afirma Florian Libocor, economistul-sef al BRD-SocGen.
El remarca faptul ca desi dobanzile pe piata interbancara s-au asezat sub pragul de 11% ca urmare a refacerii lichiditatii, astfel de dobanzi raman ridicate in comparatie cu indicele preturilor de productie care scade in continuare si sunt greu de accesat de catre companii. In aceste conditii, prognoza BRD ia in calcul o reducere a dobanzii BNR de pana la un punct procentual, adica de la 9,5% la 8,5% pe an.
Pe piata se contureaza o asteptare din ce in ce mai puternica in privinta unei reduceri de dobanda de peste 0,5 puncte procentuale pe 30 iunie. Robert Rekkers, directorul general al Bancii Transilvania, afirma recent ca este nevoie de o reducere mai mare pentru ca BNR sa dea pietei un semnal si mai vizibil de ieftinire a creditelor in lei care sa ajute firmele mici si mijlocii sa supravietuiasca.
De asemenea, analistii UniCredit si ING Bank considera ca scaderea constanta a inflatiei din ultimele luni - rata anuala coborand sub 6% in mai, precum si faptul ca tot nu se vede o deblocare a creditarii constituie argumente solide pentru ca BNR sa diminueze dobanda de la 9,5% la 9%.
Si BCR se asteapta ca pe 30 iunie BNR sa continue reducerea dobanzii si chiar sa relaxeze in continuare regimul rezervelor minime obligatorii, avansand o prognoza de dobanda de 8,75% pentru luna septembrie, cu 0,75 puncte sub nivelul actual.
Banca centrala a facut un pas de reducere a dobanzii-cheie la lei cu jumatate de punct la inceputul lunii mai, insa aceasta s-a reflectat cu greu pe piata monetara si doar pe seama unor injectii importante de lichiditate in schimbul preluarii de titluri de stat de la banci.
De-abia in ultimele doua saptamani dobanzile pe o zi au scazut sub pragul de 10%, ajungand in apropierea nivelului de 9,5% la care se afla si dobanda-cheie a BNR. Pentru maturitati de peste trei luni, ratele ROBOR - luate in calcul la stabilirea costului creditelor in lei - au ramas la peste 10%. Cat priveste impactul unei reduceri mai mari de dobanda asupra cursului de schimb leu/euro, analistii BRD considera ca „in orice conditii" BNR va folosi rezervele valutare pentru a limita rabufniri ale euro peste pragul de 4,30 lei, avand in vedere efectul instantaneu al unei asemenea deprecieri a leului asupra inflatiei.
„Conform acordului cu FMI, BNR trebuie sa atinga o tinta de inflatie de 4,5% la sfarsitul acestui an in contextul cresterii preturilor la combustibili si - cel mai probabil - si la alimente. Din acest motiv credem ca BNR nu-si poate permite un leu mai slab", afirma analistii BRD.
Ei se asteapta ca presiunea asupra leului sa se diminueze in iulie cand ar trebui sa intre in Trezoreria statului prima transa de 1,5 miliarde de euro din imprumutul de la Comisia Europeana.
ING considera ca o scadere a dobanzii BNR cu jumatate de punct nu ar afecta cursul, o asemenea miscare fiind deja luata in calcul de piata.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO