Eveniment

Bucuresti: spatii de birouri mai putine ca in Praga, dar la preturi similare

27.10.2004, 00:00 25



Pretul mediu de vanzare pentru spatiile de birouri de clasa A din Bucuresti este de 2.200 euro pe metrul patrat, apropiat celui din Praga, Budapesta sau Varsovia, in conditiile in care suprafata totala este de cateva ori mai mica decat in capitalele mentionate, reiese dintr-un raport al Colliers.



Potrivit studiului, imobilele de clasa A din Bucuresti au o suprafata totala de 150.000 de metri patrati, in vreme ce Praga dispune de circa 800.000 metri patrati, Budapesta de aproximativ un milion de metri patrati, iar Varsovia de doua milioane de metri patrati.



In capitala Cehiei, pretul mediu de vanzare se ridica la 2.300 de euro pentru un metru patrat, mai putin cu 200 de euro/mp decat in Budapesta si cu 300 de euro/mp fata de Varsovia.



Situatia este diferita in cazul inchirierilor de birouri, unde Bucurestiul inregistreaza tarife de 16 euro/mp lunar, comparativ cu 13 euro la Budapesta. Varsovia si Praga sunt orase mai costisitoare din acest punct de vedere, cu tarife medii de 17 euro, respectiv 18 euro, conform datelor Colliers.



Rata de neocupare a birourilor in Bucuresti este de 4%, cea mai mica dintre orasele analizate. In Varsovia, 12% din totalul suprafetei de birouri este neocupata, comparativ cu 15% in Praga si 21% in Budapesta.



Spre deosebire de spatiile pentru birouri, cele din sectorul de retail (destinate activitatilor de comert) au tarife de inchiriere cuprinse intre minim 10-50 de euro si maxim 15-100 de euro pe metrul patrat pe luna, in functie de locatie. Bulevardul Magheru ramane cea mai scumpa zona din Bucuresti, cu tarife de 50-100 de euro, dupa care urmeaza Calea Victoriei si Calea Dorobanti, unde magazinele sunt inchiriate la preturi de 20-60 de euro/mp. In celelalte zone din Capitala, preturile ajung la 25-35 de euro pe metru patrat.



In ceea ce priveste spatiile industriale de clasa A, in Bucuresti au fost date in folosinta, in acest an, suprafete totalizand 30.000 de metri patrati, de trei ori mai mult decat in 2003. Gradul de ocupare este de 98%, in conditiile in care tariful mediu de inchiriere este de 5 euro/mp lunar.



Si in acest domeniu, Bucurestiul se mentine in urma celorlalte orase mentionate, intrucat in Budapesta au fost livrate spatii de 166.000 mp, nivelul din Praga si Varsovia fiind de aproximativ 100.000 mp.



"Pe piata din Romania activeaza un numar redus de companii de dezvoltare imobiliara internationale, dar numarul firmelor care au intrat pe piata a crescut. O serie de companii importante de logistica au inceput sa se arate interesate de Romania si, chiar daca construirea unor spatii de calitate va mai dura, aceasta piata are un potential de crestere semnificativ in urmatorii zece ani. Imbunatatirea zonei de retail garanteaza si o evolutie ascendenta a pietei industriale", se precizeaza in studiul Colliers.



Pe piata terenurilor, preturile au crescut in acest an fata de 2003, variind intre 12-25 euro/mp in partea de vest a Capitalei pana la 500-1.200 de euro intre Piata Victoriei si Casa Presei. In zona de nord, preturile se situeaza la 100-200 de euro/mp, fata de 80-150 de euro anul trecut, iar in zona Pipera variaza intre 100 si 150 de euro, aproape dublu fata de 2003.



"Este cel mai bun moment pentru realizarea unor investitii in domeniul imobiliar. Chiriile pentru birouri s-au stabilizat, potentialul de crestere al sectoarelor de retail si de locuinte este la cel mai ridicat nivel de pana acum, si in plus investitiile straine in zona imobiliara se vor majora o data cu apropierea aderarii Romaniei la UE", conchide raportul Colliers.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO