Eveniment

Buget 2012. Parlamentarii Puterii votează în viteză bugetul cum zice Guvernul

Buget 2012. Parlamentarii Puterii votează în viteză bugetul cum zice Guvernul

Luni 12 decembrie, bugetul trebuie să ajungă în plenul Parlamentului

Autor: Iulian Anghel

08.12.2011, 00:08 405

Comisiile reunite de buget-finanţe ale Parlamentului au continuat ieri "în viteză" analiza bugetelor ministerelor, ceea ce oferă toate premisele ca discuţia să ajungă în plenul reunit luni 12 decembrie, potrivit calendarului stabilit de conducerea Legislativului. Opoziţia este extrem de apatică, iar argumentele pe care le susţine sunt numai la nivel declarativ.

Ieri, Curtea Constituţională (CC) a risipit orice temere a Guvernului că ar putea fi "încurcat" în impunerea propriei variante a bugetului după ce Curtea Constituţională a statuat drept constituţională decizia Guvernului de a îngheţa în 2012 salariile şi pensiile. Bugetul consolidat a fost stabilit de Guvern în următorii parametri: venituri de 195 mld. lei şi cheltuieli de 206 mld. lei, cu un deficit de 11,2 mld. lei (1,9% din PIB) în condiţiile în care pensiile şi salariile bugetarilor sunt îngheţate cel puţin în prima parte a anului.

Ieri, în timpul dezbaterilor, miniştrii s-au declarat în general mulţumiţi cu bugetele stânse, mai mult, unii au sugerat că se pot face economii în continuare. Ministrul internelor Traian Igaş a arătat şi cum. Bunăoară, a spus el, Poliţia română consumă lunar 2 mil. euro pentru combustibil, dar aceste cantităţi nu se regăsesc în rezervoare, ci doar în acte.

Între constrângerile unui buget de austeritate şi risipa resurselor în ministere, ministrul a admis că, indiferent câte resurse ar fi alocate, tot se vor găsi oameni care să spună că "nu este destul". Doar Poliţia română consumă lunar 2 milioane de euro pentru benzină, dar acest consum este doar pe hârtie pentru că, în realitate, această cantitate nu se regăseşte în rezervoare, a întărit Igaş, citând rezultatul unei misiuni de audit MAI.

Ministerul Administraţiei şi Internelor are alocat în proiectul legii bugetului pentru 2012 pentru benzină suma de 53 mil. lei (12,3 mil euro), cu 8% mai puţin decât în 2011, însă, dacă urmăm calculele făcute de ministru, doar Poliţia ar deconta benzină, anual, de 24 mil. euro (2 mil. euro pe lună). Ancheta MAI urmează să-şi formuleze concluziile. În total, bugetul alocat ministerelor pentru benzină, motorină şi lubrifianţi este de 196 mil. lei (45 mil euro).

Bugetul MAI de 8 mld. lei a fost aprobat ieri de Comisiile de buget-finanţe, cu o modificare minoră - o sumă de 10 mil. lei a fost "mutată" de la Ministerul Economiei la MAI, într-o colaborare dintre cele două ministere. De altminteri, ca şi în anii trecuţi, discuţiile pe marginea bugetului de stat sunt, în comisiile de specialiate ale Legislativului, lipsite de aplomb.

Bugetul Ministerului Mediului de 2.99 mld. lei (cu 31% mai mare decât anul acesta) a trecut ieri de Comisiile de buget-finanţe fără amendamente.

Fără amendamente a trecut şi bugetul Ministerului Apărării (7,5 mld. lei). Apărarea ceruse un buget de 14 mld. lei, dar nu a primit decât jumătate.

Cu ministrul de resort, Gabriel Oprea, plecat în China, secretatul de stat Vasile Ozunu a explicat parlamentarilor că Armata caută soluţii pentru achiziţionarea unui avion multirol. România a renunţat, la debutul criziei, să achiziţioneze 24 de avioane F-16 multirol de la americani (care ar fi costat peste 1,2 mld. dolari), având în vedere că peste un an vechile Mig-Lancer, avioanele de vânătoare ale României, vor ieşi din uz. Audierile pentru bugete vor continua şi astăzi, iar luni proiectul legii bugetului de stat şi proiectul legii bugetului asigurărilor trebuie să ajungă în discuţia plenului reunit al Parlamentului.

Gândul: 20% din amendamentele la buget prevăd acordarea de fonduri pentru biserici

Două din zece amendamente depuse la bugetul pentru anul viitor au avut în vedere bisericile, arată o analiză a Gândul.info (vezi www.gandul.info). Parlamentari, majoritatea din PSD şi PNL, au semnat "la pachet" zeci de cereri pentru direcţionarea fondurilor către parohiile din teritoriu. Peste 8.000 de amendamente au fost depuse la proiectul legii bugetului de stat şi al bugetului asigurărilor sociale pentru 2012, aflate în dezbaterea Parlamentului.

"Când vine vorba de Biserică, parlamentarii se dovedesc a fi largi la pungă. La punga lui Boc însă căruia senatorii şi deputaţii i-au amendat bugetul pentru 2012 de nu mai puţin de 1.640 de ori pentru a obţine fonduri pentru investiţiile în lăcaşurile de cult, precizează publicaţia citată.

Practic, două din zece amendamente depuse la bugetul pentru anul viitor au avut în vedere bisericile. Parlamentarii susţin că au acţionat la cererea comunităţilor locale, a cetăţenilor, dar şi a feţelor bisericeşti, iar unii dintre ei nu se feresc să spună că «relaţia cu divinitatea» i-a ajutat în cariera politică şi tot cu ajutorul lui Dumnezeu vor reuşi să scoată banii de la Boc", se arată în articolul publicat de Gândul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO