Eveniment

Bugetarii in strada: 750.000 de bugetari intra in greva generala

04.10.2009, 23:20 100

Peste 750.000 de salariati din invatamant, sanatate,administratie publica si politie vor intra astazi in greva generalade o zi, asigurandu-se o treime din activitate doar in sistemulsanitar si politie.

Presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant(FSLI), Aurel Cornea, a declarat saptamana trecuta ca pana inprezent au aderat la aceasta forma extrema de protest peste 750.000de salariati din sistemul bugetar, fiind vorba de o greva a tuturorbugetarilor, organizata pentru prima oara in Romania.

Sindicalistii cer Guvernului, respectiv PD-L, renegocierea Legiiunice de salarizare si anularea masurii privind concediul faraplata obligatoriu de zece zile.

Vicepresedintele Federatiei Sanitas, Adrian Barea, a spus ca insanatate vor participa la greva aproximativ jumatate din salariatiidin sistem, respectiv 120.000 si vor fi asigurate doar serviciilede urgenta.

"Pacientii internati isi vor urma tratamentul, dar nu se vorface luni internari pentru cazurile curente decat pentru celegrave", a declarat Adrian Barea.

Reprezentantul Sindicatului National al Politistilor siPersonalului Contractual, Toader Paraschiv, a spus ca salariatiidin Politie vor purta banderole albe si "isi vor face treaba pentrusiguranta cetateanului", subliniind ca infractorii nu-si vor puteaface de cap.

Aproape jumatate din cei 750.000 de bugetari care vor intra ingreva sunt salariati din Educatie, liderii sindicali sfatuindelevii si studentii sa nu vina la scoala luni.

"Pentru data de 5 octombrie vor fi anuntati si elevii sistudentii ca este greva generala. Daca acestia aleg sa vina lascoala, trebuie sa stie ca nu vor avea loc cursuri, dar profesoriiii vor supraveghea", a spus presedintele Federatiei "Spiru Haret",Gheorghe Isvoranu.

In administratia publica va fi blocata, luni, activitatea dinprimarii, consilii judetene, trezorerii, finante, servicii de taxesi impozite, case de pensii, doar in institutiile de asistentasociala va fi asigurata o treime din activitate, asa cum prevedelegea.

"Nu ne intereseaza ca PSD a iesit de la guvernare. A ramas PD-L,partid care si-a dorit sa ramana singur, si acum n-au decat saadministreze tara si sa ne rezolve problemele", a spus GheorgheIsvoranu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO