Eveniment

Bugetul a ramas pe plus si dupa zece luni

27.11.2007, 19:28 16

Bugetul public a ramas pe excedent si dupa primele zece luni ale acestui an, veniturile depasind cheltuielile totale cu suma de 135 mil. euro (450 mil. lei), adica 0,12% din PIB. Spre comparatie, deficitul estimat pentru sfarsitul de an este de 2,4% din PIB (in scadere fata de 2,8% din PIB, cat era programat la inceputul anului).
In urma cu un an, la finele lunii octombrie 2006, bugetul inregistra un surplus mai mare de 2% din PIB, astfel ca situatia de anul acesta face mai probabila realizarea deficitului in ultimele doua luni.
"Executia bugetara va fi monitorizata mai atent, iar cheltuielile nu vor creste probabil semnificativ in ultimele luni, pentru a evita experientele din anii precedenti, cand bugetul a trecut de pe excedent pe deficit foarte rapid, in ultimele luni", a declarat pentru ZF Dorin Mantescu, directorul de venituri bugetare si analiza macroeconomica din Ministerul Finantelor. El estimeaza ca deficitul bugetului nu va depasi probabil 1,2%-1,5% din PIB la sfarsitul acestui an, cifra exacta depinzand de executia bugetelor locale.
"Cheltuielile bugetelor locale, care au acum un excedent substantial, vor fi decisive pentru deficitul ce va fi atins la finele anului", a mai spus Mantescu, precizand insa ca Ministerul Finantelor are un control redus asupa intensitatii acestor cheltuieli locale in ultima parte a anului.
Dupa primele zece luni, veniturile totale ale bugetului au fost de circa 31,8 miliarde de euro, iar cheltuielile de 31,9 miliarde de euro. Potrivit oficialului de la Finante, veniturile bugetare sunt dupa primele zece luni cu circa 4% mai mici decat programul de incasari (rectificat de trei ori).
Daca nu ar fi luate in calcul cele trei rectificari de anul acesta, colectarile bugetului ar depasi programul votat in toamna anului trecut, prin legea bugetului. Primele doua din cele trei rectificari bugetare de anul acesta au majorat asteptarile privind veniturile, insa colectarile reale nu au tinut pasul cu ambitiile Finantelor.
Altfel spus, valul de optimism al Finantelor, dupa un an 2006 favorabil pentru economie si buget, a supraestimat posibilitatile de colectare de anul acesta, cel putin in prima parte a anului. A treia rectificare a dus in jos estimarile privind veniturile si cheltuielile, dar si tinta de deficit bugetar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO