Eveniment

Bugetul de stat, un nou motiv de disputa in Alianta D.A.

18.10.2005, 20:25 13

"Pana si Dumnezeu a creat lumea in 7 zile, iar noi suntem abia la prima discutie asupra legii bugetului de stat", declara ieri presedintele PD Emil Boc, dupa doua discutii succesive in conducerea Aliantei D.A. si in cea a liderilor democrati, despre bugetul de stat aprobat de Guvern saptamana trecuta.

Atitudinea democratilor fata de alocarile prevazute de ministrul finantelor, Sebastian Vladescu, este insa mult mai putin "ortodoxa" decat ar vrea liderul PD sa se stie.

Potrivit unor surse democrate, Emil Boc si-a amenintat colegii de alianta ca nu va vota legea bugetului de stat daca procentul din PIB alocat Invatamantului nu va creste pana aproape de 5%.

De altfel, acesta a fost si motivul pentru care ministrul de resort, Mircea Miclea, si-a inaintat demisia din Guvern saptamana trecuta, doar la o zi dupa ce presedintele Traian Basescu amenintase la randul sau ca nu va promulga Bugetul, daca acesta nu va respecta prioritatile din programul de Guvernare al Aliantei D.A.: infrastructura, mediul, sanatatea si invatamantul.

Replica premierului Calin Popescu-Tariceanu a fost in acelasi spirit cu amenintarea formulata de Emil Boc, au declarat pentru ZF surse liberale care au participat la sedinta aliantei.

"Eu nu m-am nascut in scaunul de premier si nu tin cu dintii de el daca am sprijin politic", a spus premierul si i-a amenintat la randul sau pe democrati ca ei vor purta responsabilitatea in cazul in care Bugetul nu va trece.

In Alianta s-a decis totusi ca Educatia sa primeasca sumele "economisite" de la bugetele Camerei Deputatilor si Senatului, pentru care premierul Calin Popescu-Tariceanu vrea sa aloce aceleasi sume ca in 2005. Ministerul Educatiei va beneficia de o suma importanta si la rectificarea bugetara au mai hotarat liderii aliante. Insa aceste sume promise sunt departe de a atinge tinta de 5% din PIB ceruta cu insistenta de democrati. Vicepremierul democrat Gheorghe Pogea a fost mandatat de conducerea democrata sa negocieze un nou buget pentru educatie cu ministrul de finante. Boc a refuzat sa spuna ce va face PD in cazul in care aceasta cerere nu va fi satisfacuta. "Nu am motive sa cred ca premierul este de rea-credinta si va refuza sa accepte majorarea bugetului pentru acest minister", a mai spus Emil Boc. Tensiunea este mentinuta la cote ridicate intre PNL si PD si prin refuzul democratilor de a face nominalizari la portofoliul Educatiei. "Nu vom nominaliza pe nimeni pana ce bugetul acestui minister nu va fi majorat", a mai anuntat Emil Boc.

Ulterior democrati au decis in forul propriu sa creasca miza "santajului" prin propunerea vicepresedintelui PD Romeo Raicu ca impozitul la dividende pentru persoanele juridice sa fie mentinut la cota de 10% si sa nu se accepte majorarea la 16% asa cum este prevazut in noul proiect privind Codul fiscal aflat in stadiul de elaborare la Ministerul Finantelor.

Discutii despre legea bugetului urma sa aiba loc si aseara in sedinta liderilor coalitiei la care urma sa participe toti presedintii formatiunilor din arcul guvernamental.



Alianta trece cu tavalugul peste regulamente

PNL si PD au mai convenit sa propuna conducerilor celor doua Camere ale Parlamentului ca in cazul in care discutiile la regulamentele interne vor fi prelungite sa nu mai dezbata amendamentele la articole, ci doar sa voteze artcicolele in ansamblu.

Presedintele PSD Mircea Geoana a replicat insa ca aceasta propunerea nu va avea acordul formatiunii sale. "Sunt fanteziile unor neaveniti (...) Sunt probabil vise erotice ale unor tineri politicieni din Alianta", a spus Geoana, aratand ca acest lucru nu este posibil, intrucat exista o regula cu privire la dezbaterile asupra proiectelor de legi si a amendamentelor care trebuie respectata.

Liderii aliantei au mai decis ca modificarile la Legea privind adminsitratia locala sa isi produca efectele imediat dupa publicarea in Monitorul Oficial, ca orice act normativ. Astfel presedintii consiliilor judetene vor putea fi inlocuiti cu votul a jumatate plus unul din numarul consilierilor. Data intrarii in vigoare a acestei prevederi a starnit discutii aprinse saptamana trecuta dupa ce presedintele Traian Basescu a declarat ca nu este de acord cu schimbarea imediata a presedintilor de consilii, Alianta si-a mentinut insa punctul de vedere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO