Eveniment

Bugetul lui Tanasescu: cheltuieli in crestere, deficit in scadere

27.08.2004, 00:00 9

Guvernul a aprobat ieri a doua rectificare bugetara pe anul -n curs. In ciuda unei suplimentari consistente a cheltuielilor, deficitul bugetar scade spectaculos la 1,64% din PIB, fata de o tinta discutata cu FMI de 2,1%.
Ministrul Finantelor Publice, Mihai Tanasescu, a anuntat, la Palatul Victoria, ca evolutia cresterii economice si a ratei de colectare a contributiilor bugetare au condus la venituri suplimentare de peste 21.000 miliarde lei. Saptamana trecuta, Tanasescu vorbea de 'ncasari peste nivelul programat de "numai" 12.000 de miliarde de lei.
 El a declarat ieri ca o noua rectificare bugetara ar putea fi operata in toamna, pe seama banilor stransi de buget -n special din TVA, ca urmare a cresterii consumului, din accize si, nu -n ultimul rand, din impozitul din ce -n ce mai consistent -nregistrat de companii.
Potrivit lui Tanasescu, perspectiva unei asemenea cresteri spectaculoase a veniturilor a convins FMI sa accepte generoasele reduceri de impozite prevazute pentru anul viitor.
Sistemul de sanatate si cel al pensiilor sint principalele domenii care vor beneficia de sume suplimentare in urma operarii celei de-a doua rectificari a bugetului pentu acest an, aprobata joi prin ordonanta de Guvern.
Din aceasta suma, Executivul a decis sa aloce circa 11.400 miliarde lei pentru diferite programe guvernamentale, restul banilor urmind sa fie pastrati /n contul rezervelor, folositi pentru mentinerea ratei inflatiei la nivelul stabilit, de 9% la sfirsitul anului.
"Cresterea veniturilor ce nu se reflecta /n cheltuielile suplimentare arata o tendinta de economisire a veniturilor respetive tocmai pentru a folosi bugetul ca intrument de consolidare a finantelor publice si respectarea tintei de inflatie", a spus Tanasescu.
Sistemul de sanatate va primi 2.272 miliarde lei, iar pentru programul de indexare si de majorare a pensiilor a fost stabilita suma de 3.000 miliarde lei. Autoritatile locale vor beneficia de fonduri suplientare care insumeaza 5.900 miliarde de lei.
Pentru subventiile acordate in sectorul minier au fost alocati 300 miliarde lei, iar alti 200 miliarde lei au fost atribuiti Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare pentru aplicarea programelor convenite cu Uniunea Europeana. Ministerul Muncii a primit alocatii suplimentare de 1.766 miliarde de lei. 
Tanasescu a aratat ca evolutia economiei indica un nivel final al cresterii economice de 6,5% pentru acest an, in principal datorita exportului, care a atins in luna iulie una din cele mai ridicate valori din ultimii ani. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO