Eveniment

Bugetul si Alianta, la proba veritatii in Parlament

25.10.2005, 19:15 14

Proiectul de lege privind bugetul de stat de 2006 va intra maine in dezbaterea comisiilor de specialitate ale Parlamentului, urmand ca votul final sa fie acordat intr-o sedinta comuna la inceputul lunii noiembrie.

Liderii Aliantei D.A. PNL-PD au o pozitie unitara doar in privinta calendarului de adoptare, intrucat asupra bugetului Educatiei, de care PD conditioneaza votul la proiectul de lege, nu s-a ajuns inca la o varianta finala.

O comisie formata din cate doi demnitari ai PNL si PD va cauta solutii pentru ajustarea bugetului pentru Invatamant astfel incat sa fie atinsa cifra de 5% din PIB dorita de PD, dupa ce ministrul democrat de resort Mircea Miclea a renuntat la functie nemultumit de veniturile alocate.

Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu si cel al Sanatatii Eugen Nicolaescu, ambii de la PNL, vor discuta astazi cu colegii democrati, ministrul de stat Gheorghe Pogea si cu primarul Capitalei Adriean Videanu despre cum se vor realoca banii anul viitor.

Alianta a decis ieri ca fondurile alocate Educatiei pentru anul 2006 vor fi suplimentate atat cu sumele rezultate din "inghetarea" bugetelor Camerei Deputatilor si Senatului la nivelul celor din 2005, cat si din sumele retinute din bugetele destinate serviciilor secrete, a anuntat ieri purtatorul de cuvant al liberalilor, Eugen Nicolaescu. El nu a precizat ce sume din bugetele serviciilor secrete vor fi redirectionate, spunand doar ca pentru aceste institutii sunt "mai multe sume alocate decat este necesar".

De la Senat si de la Camera vor fi economisiti 250 mld. lei (6,9 mil. euro).

Amendamentele generale, legate de politicile guvernamentale, vor fi facute numai de grupurile parlamentare, iar amendamentele privind imbunatatirea activitatii in anumite circumscriptii electorale vor fi facute de catre parlamentari, in cadrul termenelor aprobate, a mai spus Nicolaescu. Liderul democrat Emil Boc a spus la randul sau ca se va "umbla" si la fondul de rezerva aflat la dispozitia primului-ministru.

Totodata, Boc a aratat ca PD nu va face nominalizarea pentru functia de ministru al educatiei pana la inceputul lunii noiembrie si ca liderii acestei formatiuni vor astepta sa vada daca bugetul va fi majorat. Cu o saptamana in urma, conducerea PD a decis prin vot sa nu sustina legea bugetului daca la Invatamant nu se va acorda 5% din PIB.

Decizia Aliantei de a renunta la majorarea initiala a bugetelor Camerei Deputatilor si Senatului adoptata ieri dupa-amiaza de conducerea camerei a fost criticata, ieri, de liderul acestui for, Adrian Nastase. Membrii Biroului Permanent au incercat sa tina seama de nevoia construirii unui buget de austeritate, fara a se introduce sume suplimentare pentru investitii sau pentru diverse actiuni, a afirmat acesta.

El crede ca varianta bugetului de 192 de milioane de lei noi reprezinta o "varianta moderata", care va genera insa unele probleme. "Practic, la un buget similar cu bugetul de anul acesta va trebui platite noile tarife pentru utilitati, care inseamna cresteri de cel putin 20-25%, ceea ce inseamna ca, cel putin pe acest segment al bugetului, vom avea o problema de acoperire cu sumele necesare de anul viitor", a spus presedintele Camerei Deputatilor.

Potrivit lui Nastase, suma alocata initial Camerei Deputatilor ar fi reprezentat o scadere, daca se ia in calcul rata inflatiei.



Sprijin politic pentru ANAF in recuperarea datoriilor din fotbal

Alianta PNL-PD sustine eforturile Ministerului Finantelor si ale ANAF pentru cresterea incasarilor de taxe si impozite la bugetul statului de la toate persoanele juridice, indiferent de forma de proprietate, de volumul de activitate si de domeniul de activitate, a declarat ieri purtatorul de cuvant Eugen Nicolaescu.

"In acelasi timp, Alianta sustine ca fotbalul romanesc si, in general, sportul romanesc sa fie reglementate mai bine si, in acest sens, se va face o analiza pe tot ceea ce inseamna sportul romanesc", a adaugat Nicolaescu.

Ministrul finantelor publice, Sebastian Vladescu, s-a intalnit, duminica, cu conducatorii catorva cluburi de fotbal din diviziile A si B, acestia fiind de acord ca datoriile inregistrate in documentele fiscale sunt reale si trebuie achitate in cel mai scurt timp posibil.

Cluburile de fotbal din Divizia A au datorii la stat in valoare totala de 112,6 milioane de lei (peste 30 de milioane de euro), cea mai mare suma fiind inscrisa in dreptul FC Steaua (circa 11 milioane de euro). La inceputul acestei luni, presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) Sebastian Bodu anunta ca gruparile de fotbal trebuie sa plateasca obligatiile restante la buget in termen de trei saptamani, in caz contrar urmand sa fie aplicate normele Codului de Procedura Fiscala si sa raspunda pentru datoriile acumulate de vechile grupari.

Ulterior, ANAF punea sechestru asigurator pe averea omului de afaceri Gigi Becali, patronul FC Steaua Bucuresti, pentru a recupera datoriile clubului catre bugetul general.

"Ministerul Finantelor Publice considera ca problema taxarii cluburilor de fotbal trebuie rezolvata intr-un sistem coerent legat de sportul romanesc si de eventualele stimulente care pot fi acordate pentru dezvoltarea intregului fenomen sportiv din Romania", mentionau oficialii ministerului.



Copos: UFC Rapid si-a platit datoriile

Patronul FC Rapid, George Copos, a declarat ieri ca a platit la bugetul statului suma de 1,5 mil. lei (peste 400.000 de euro) datorata de UFC Rapid, fostul administrator al gruparii giulestene. "Am stat azi-noapte, toti cei din grupul Ana, si am facut o donatie catre fundatia care a fost infiintata in 1991, UFC Rapid. Iar azi (n.r. - luni) UFC si-a platit toate datoriile catre bugetul statului. Eu, ca persoana implicata, trebuia sa dau un exemplu. Toata lumea trebuie sa inteleaga faptul ca trebuie sa-si plateasca obligatiile catre bugetul statului pentru a avea un fotbal curat si transparent. Pentru ca, din pacate, nimeni nu castiga din fotbal. Sunt doar vreo doua-trei persoane, care au transferat jucatori romani si care au castigat, castiga si vor castiga din fotbal", a spus Copos, citat de Mediafax. El a precizat ca suma de 7,7 mil. lei (215.000 de euro), datorata de Asociatia PRO Rapid, nu a fost platita deocamdata: "Asociatia Pro Rapid este altceva, suntem in litigiu deja la Curtea de Apel. Vom lua o decizie privind acesta asociatie in momentul in care instanta va anunta verdictul. Dar acolo nu sunt datorii, au fost niste contracte de sponsorizari acordate jucatorilor profesionisti si acum asteptam decizia instantei de judecata". doina.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO