Eveniment

Business MAGAZIN. Cum a ajuns Polonia să deturneze Ucraina spre Vest şi să fie principalul aliat al Kievului în războiul cu Rusia

Autor: Bogdan Cojocaru

20.03.2022, 15:00 1316

Nimeni n-ar spune că Polonia este o superputere europeană, dar această ţară din Estul Europei a jucat un rol important în ultimele ore ale liderului rusofil  Viktor Ianukovici la cârma Ucrainei şi în începutul tumultoasei ere prooccidentale. Şi tot Polonia, ca vârf de lance a iniţiativei europene Eastern Partnership,  este cea care a netezit calea pentru ca Ucraina să poată scăpa de pe orbita Rusiei şi să intre pe cea a UE şi NATO.

Era februarie 2014. Pe măsură ce numărul protestatarilor ucişi de forţele de securitate ale lui Ianukovici în jurul pieţei Maidanului creştea, miniştrii de externe din trei ţări membre ale Uniunii Europene soseau la Kiev să negocieze un acord de pace, scrie BBC. Nu este surprinzător că şefii diplomaţiilor din Germania şi Franţa au fost chemaţi acolo. Însă alături de ei a fost şi Radoslaw Sikorski. Polonezul a fost filmat avertizând un lider al opoziţiei că dacă nu susţine acordul „va fi impusă legea marţială, va veni armata peste ei şi vor muri cu toţii”.

Acordul a fost semnat, dar nu a fost pus în aplicare deoarece imediat după aceea preşedintele Ianukovici a părăsit oraşul, iar personalul său de securitate şi-a abandonat posturile din clădirile guvernamentale. „Ianukovici a făcut ceva nemaiauzit. După semnarea acordului, a mers la o întâlnire în afara oraşului, care pare să fi fost planificată mai devreme, fără a aprecia impactul psihologic pe care l-ar avea“, a povestit mai târziu Sikorski la un post de radio polonez. „Poate că şi-a plănuit evadarea, dar nu avea nicio obligaţie să înlăture securitatea din clădirile guvernamentale şi asta a permis opoziţiei să le ocupe fără să se tragă un foc de armă”, a adăugat el. Diplomatul polonez a spus că a văzut forţele de securitate cu mitraliere şi un lunetist când trecea pe străzile Kievului pentru a ajunge la negocieri. El a postat şi o fotografie cu o astfel de scenă pe contul său de Twitter.

Dar în momentul în care au început – şi au continuat toată noaptea fără pauză – omorurile au încetat”, a adăugat el. Rolul de negociator al Poloniei a fost lăudat atât în ţară, cât şi în străinătate. „Odată ce acordul a fost semnat, acesta a răsturnat situaţia, întorcând-o contra lui Ianukovici deoarece susţinătorii săi şi-au dat seama că puterea lui scade şi că era timpul să părăsească vaporul”, a explicat pentru BBC Konstanty Gebert, editorialist pentru principalul cotidian polonez Gazeta Wyborcza.

Citiţi articolul integral pe Business MAGAZIN

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO