Eveniment

Canicula da peste cap toata economia, iar autoritatile sunt in alerta maxima

Canicula da peste cap toata economia, iar autoritatile sunt in alerta maxima
24.07.2007, 18:32 38

Cererea de apa minerala din ultimele zile depaseste cantitatile pe care le pot livra unii producatori, ca urmare a perioadei caniculare, in conditiile in care toate firmele care imbuteliaza lucreaza la capacitate maxima. In plus, producatorii au fost nevoiti sa regandeasca sistemul de livrare din cauza restrictiilor de circulatie impuse in timpul zilei camioanelor de mare tonaj.
"Am ajuns la capacitate maxima si vindem tot ce producem, deoarece cererea a crescut foarte mult in ultimele zile. Se vede peste tot ca apa se gaseste foarte greu", a declarat ieri Mihaela Draghici, directorul de relatii cu publicul al producatorului de apa minerala Romaqua, imbuteliatorul Borsec.
Pe de alta parte, onorarea comenzilor in crestere de apa minerala nu depinde numai de imbuteliatori.
"Nu suntem in termen fata de cererile venite din piata pentru ca este o situatie exceptionala, dar onorarea cererilor nu depinde numai de producatori, ci si de furnizori, si de logistica", a afirmat directorul de vanzari al imbuteliatorului de apa minerala Perla Harghitei, Istva Puskas.
Vanzarile de apa minerala in ambalaj PET ale firmei au crescut in lunile iunie-iulie cu circa 40% fata de aceeasi perioada a anului trecut, iar capacitatea de productie pe acest segment este mai mica decat cererile venite din partea comerciantilor.
Perla Harghitei are in prezent o capacitate zilnica de productie de 800.000-900.000 de litri de apa minerala, in ambalaje PET, sticle returnabile, bidoane pentru dozatoare de apa. Majorarea se datoreaza si solicitarilor venite din partea agentilor economici, care sunt obligati, conform legislatiei, sa asigure apa angajatilor in timpul programului, pe perioada caniculei.
"Cerinta este nelimitata, din cauza institutiilor si companiilor, care sunt obligate sa furnizeze apa angajatilor pe timpul caniculei", a explicat Puskas.
Oficialii Coca-Cola HBC Romania, care controleaza imbuteliatorul de apa minerala Dorna Apemin, mentioneaza ca firma a fost nevoita sa se adapteze restrictiilor de circulatie impuse in timpul zilei camioanelor de mare tonaj, pentru a putea livra cantitatile de apa minerala venite din partea comerciantilor, insa compania face fata cererilor venite din partea acestora.
"Adaptarea la noile cerinte a impus eforturi logistice deosebite, astfel ca o parte din cantitatile livrate cu camioanele le-am transferat pe trenuri", a spus directorul de relatii publice al Coca-Cola HBC Romania, Mugurel Radulescu.
La randul lor, reprezentantii firmelor de retail confirma cresterea semnificativa a vanzarilor de apa minerala din ultima perioada. Potrivit Rewe Romania, care detine reteaua de magazine Penny Market, vanzarile au urcat cu 50% in lunile iunie-iulie ale acestui an, fata de perioada similara din 2006.
Si oficialii Real Hypermarket au anuntat cresteri de vanzari. "In aceasta perioada, vanzarile de bauturi racoritoare si apa au crescut in medie cu peste 30%-50% fata de lunile normale de vara", a declarat Adriana Pita, PR manager al Real Hypermarket.

Administratia Nationala de Meteorologie a transmis o avertizare cu cod rosu pentru judetele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov si pentru municipiul Bucuresti, pentru astazi, a anuntat ministrul sanatatii Eugen Nicolaescu. Pentru instituirea avertizarii cu cod rosu este nevoie ca doua zile consecutiv sa se prognozeze temperaturi de cel putin 41 de grade Celsius in aceeasi zona. "Asa cum am mai precizat, daca doua zile la rand temperaturile se prognozeaza sa depaseasca 41 de grade Celsius dupa masuratorile meteorologice, atunci, conform legii, se instituie codul rosu. Nu am avut nicio restrictie din partea nimanui in a institui o astfel de avertizare si, iata, daca prognoza ne-a spus asa, a aparut si codul rosu", a declarat directorul Administratiei Nationale de Meteorologie, Ion Sandu, citat de Mediafax. O noua prognoza meteorologica va fi prezentata astazi, dar ministrul sanatatii a apreciat ca de maine exista posibilitatea ridicarii avertizarii de cod portocaliu pentru localitatile din sud-vestul tarii si a celei de cod galben pentru judetele din nord-vestul si centrul tarii. Temperaturile caniculare din ultima saptamana au determinat decesul a 18 persoane. Ministrul internelor si reformei administratiei, Cristian David, a anuntat ieri ca programul de lucru al administratiei locale se va modifica din cauza conditiilor meteo. Astfel, programul de functionare recomandat este intre orele 7.30 - 11.00, respectiv 18.00 - 20.00. El a mai spus ca datele actuale nu indica eventuale probleme privind rezerva de apa disponibila si a asigurat ca situatia este monitorizata constant de Ministerul Mediului. "Nu sunt informatii ca am fi intr-o situatie problematica cu privire la rezerva de apa. Desigur ca mentinerea temperaturilor si prelungirea secetei pot duce, intr-un orizont de timp, la unele probleme, dar Ministerul Mediului monitorizeaza in mod constant si va anunta daca se creeaza aceasta premisa", a spus David. Autoritatile bucurestene au adresat un apel populatiei - mai ales varstnicilor - sa evite sa iasa pe strazi in cursul zilei. "Facem un apel catre populatie sa evite sa iasa pe strazi. Primariile, regiile, ghiseele furnizorilor de utilitati sunt inchise ziua, asa ca nu au motive sa iasa din casa. Le sugeram sa isi asigure proviziile - apa, alimente - seara", a declarat ieri Razvan Murgeanu, viceprimarul general al Capitalei. "Transportul in comun nu va fi afectat in perioada caniculei", promit oficialii RATB.

Reteaua electrica nu mai face fata
Reteaua de electricitate din Capitala nu a mai facut ieri fata consumului crescut din cauza caniculei. In mai multe zone a fost intrerupta furnizarea de energie electrica, pana de curent afectand si sediul Guvernului. Palatul Victoria a ramas fara curent aproape o jumatate de ora, timp in care nu au mai functionat aparatele de aer conditionat si nici Internetul.
"Intreruperi ale alimentarii cu energie electrica s-au inregistrat in mai multe cartiere din Bucuresti, din cauza cresterii a consumului de curent. In conditiile de temperaturi extrem de ridicate, unele componente ale sistemului de transport al curentului electric se decupleaza automat pentru a se evita producerea unor avarii", au explicat oficialii Electrica.
Un consum in crestere cu aproape cu o treime fata de inceputul lunii iulie s-a inregistrat si la Galati. "In ultimele zile, cand s-au inregistrat peste 40 de grade Celsius, consumul de electricitate a crescut cu 30% fata de inceputul lunii iulie, cand temperaturile erau relativ normale pentru acea perioada. Situatia era de asteptat daca ne gandim ca, din cauza caldurii, tota lumea a bagat cate ceva in priza pentru a se racori sau pentru a pastra ceva la rece, indiferent daca vorbim de consumatori casnici sau de magazine", a declarat purtatorul de cuvant al Electrica Galati, Ionica Ivan.
Nicolae Opris, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei, spune insa ca in aceasta vara consumul de energie este similar cu cel inregistrat in aceeasi perioada a anului trecut. "Sporul de putere adus de aparatele de aer conditionat nu este cu mult mai mare decat cel inregistrat in aceeasi perioada anul trecut, pentru ca in 2006 a crescut puternic numarul de aparate fata de anii precedenti", explica Opris.

Pierderi pentru transportatori
Restrictiile de circulatie impuse de canicula au determinat pierderi de pana la 15% pentru unele companii de transport rutier de marfuri care nu au voie sa circule decat noaptea.
"Activitatea noastra este profund afectata de aceasta masura. Practic ni se reduce timpul de lucru, la care se adauga si aglomeratia foarte mare in intrevalul orar in care putem sa ne deplasam", a spus Romeo Dunca, proprietarul companiei de transport rutier de marfuri Dunca Expeditii. El a precizat ca in mod normal un sofer parcurge in medie maximum 400 de kilometri pe zi, dar ca dupa instituirea acestei masuri, valoarea a scazut considerabil. "Estimez pierderi de 15% din cifra de afaceri in perioada in care este in vigoare aceasta restrictie", a mai spus Dunca.
Mai putin afectati sunt producatorii de bere care se ocupa direct de transport. "Pe noi nu ne afecteaza cu nimic deorece pe distributia directa, adica in interiorul oraselor, folosim camioane cu masa totala de transport de maximum 3 tone, iar mutarea produselor de la fabrici la distribuitori, care necesita camioane cu tonaj de 7 tone, este realizata pe timp de noapte, cand temperaturile sunt mai reduse", a declarat Catalin Ignat, directorul de marketing al United Romanian Breweries Bereprod si Carlsrom Beverage, producatorul brandurilor de bere Tuborg si Skol si importatorul bauturilor racoritoare Orangina si Granini.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO