Eveniment

Carburantii s-au scumpit cu 6% in primele zile din an din cauza accizelor si a standardelor Euro 5

Carburantii s-au scumpit cu 6% in primele zile din an din cauza accizelor si a standardelor Euro 5
05.01.2009, 18:06 16

Inceputul anului a adus scumpiri de peste 6% la pretul carburantilor din cauza majorarii accizelor, dar si a introducerii standardelor Euro 5 (cu continut mai redus de sulf), dar pentru a caror aplicare sunt necesare investitii pe partea de rafinare care trebuie mai departe recuperate in preturi.

Jucatorii spun ca preturile ar mai putea inregistra si alte cresteri in perioada urmatoare in functie de ceea ce se va intampla cu pretul barilului de petrol, care in ultimele zile a inregistrat o usoara crestere ca urmare a tensiunilor din Fasia Gaza, dar si a conflictului pe tema livrarii de gaze dintre Rusia si Ucraina.
Astfel, in cursul zilei de ieri, Lukoil Romania, unul dintre cei mai importanti jucatori din piata, a anuntat majorarea preturilor la pompa cu pana la 17 bani pentru benzina si cu maximum 14 bani la motorina, ceea ce inseamna o crestere medie de aproximativ 5% fata de preturile de la sfarsitul anului trecut.
"Este greu de spus cum vor evolua preturile la pompa in perioada urmatoare, dar am mai putea vedea cresteri tinand cont de evolutia recenta a barilului de petrol determinata de situatia din Fasia Gaza", a declarat pentru ZF Andrei Chirilescu, director general adjunct in cadrul Lukoil Romania.
In ceea ce priveste carburantii comercializati in statiile Rompetrol, preturile au fost majorate cu maximum 6,5%, respectiv cu 19 bani in cazul benzinei Efix 95 si cu 17 bani la motorina Efix Diesel.
Petrom a majorat benzina cu 18 bani, ceea ce inseamna o crestere de circa 6,7% fata de preturile inregistrate in ultimele zile ale anului trecut, in timp ce motorina a crescut cu 11 bani.
"Aceste cresteri reprezinta exclusiv modificarile intervenite in nivelul accizei, evolutia cursului de schimb, precum si modificarea unor taxe incluse in pretul de comercializare al carburantilor", au declarat reprezentantii Petrom.
De la inceputul acestui an, acciza la benzina a ajuns la 436 de euro pe tona de la un nivel de 425 de euro, in timp ce acciza la motorina este de 336 de euro pe tona fata de 325 de euro, in contextul in care cresterea cursului de schimb utilizat la calculul accizei este de circa 11%. Astfel, cursul leu/euro luat in calcul in vederea stabilirii accizei in 2008 a fost de 3,35 lei pe euro, in timp ce cursul utilizat pentru calculul accizei in 2009 este de 3,73 lei pe euro.
In ceea ce priveste implementarea standardelor Euro 5 care vor determina un nivel mai mic de poluare printr-un continut mai redus de sulf, companiile care au in portofoliu si unitati de rafinare au fost obligate sa faca anumite investitii. Astfel, Rompetrol Rafinare, companie membra a grupului Rompetrol, a investit circa 40 mil. dolari in scopul trecerii capacitatilor de rafinare la standardele Euro 5.
Jucatorii din piata spun ca aceasta majorare de pret aplicata la inceputul anului nu va avea un impact asupra cererii de carburanti, in contextul in care perioada de iarna este caracterizata oricum printr-un consum redus de produse petroliere.
Un factor care si-ar putea pune amprenta asupra consumului de benzina si motorina este incetinirea activitatilor din sectoarele afectate de criza globala, cum ar fi segmentul constructiilor unde este asteptata suspendarea lucrarilor in mai bine de 30% din santierele de locuinte incepute anul trecut.
Astfel, reprezentantii Lukoil spun ca in aceasta primavara cererea ar putea scadea cu 10-20% din cauza situatiei create de criza internationala.
Pe intreg anul, estimarile in ceea ce priveste evolutia consumului de carburanti sunt pesimiste, toti jucatorii indicand o reducere semnificativa a ritmului de crestere in comparatie cu 2008.
Oficialii Rompetrol spun ca se asteapta la un ritm de crestere de 2-3% fata de 8% cat a fost in 2008, in timp ce reprezentantii Petrom si OMV Romania apreciaza ca ritmul de crestere va fi de circa 4-5% fata de nivelul de 10% consemnat anul trecut.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO