Eveniment

Cazul Patriciu: verificari si audieri amanate

01.06.2005, 20:05 14

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a declansat verificari in cazul Dinu Patriciu, pentru a se stabili daca procurorii au respectat normele procesual penale in timpul anchetei.

PresedintelE CSM, Dan Lupascu, a declarat agentiei Mediafax ca in urma scandalului mediatic privind eliberarea lui Dinu Patriciu, a lui Corneliu Iacobov si a lui Teodor Gaureanu inspectorii Consiliului au declansat verificari - la fel ca in toate cazurile in care magistratii au fost vizati - pentru a se stabili daca procurorii au procedat cu neprofesionalism.

In 28 mai, Asociatia pentru Apararea Drepturilor Omului-Comitetul Helsinki (APADOR-CH) a cerut demisia imediata a procurorului general al Romaniei, a sefului Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) si a anchetatorilor implicati in retinerea lui Corneliu Iacobov si Toader Gaureanu si, respectiv, Dinu Patriciu, acuzand lipsa de profesionalism.

APADOR-CH subliniaza ca, in cel mai rau caz, cei trei "ar fi putut fi dati in consemn la frontiera, dar, in nici un caz, privati de libertate".

Luni, procurorul general al Romaniei, Ilie Botos, a declarat ca nu va demisiona din functie "la cererea unor organizatii neguvernamentale", el sustinand vehement ca procurorii care instrumenteaza dosarele Rafo si Petromidia-Rompetrol au lucrat corect si au respectat intocmai procedurile legale.

In replica, actionarii Rompetrol au cerut demiterea de urgenta a procurorului general al Romaniei, pentru necunoasterea legii procesuale pe baza careia procurorii si-au intemeiat propunerea de arestare a lui Dinu Patriciu.

Procurorii au invocat faptul ca "dupa ce i s-a adus la cunostinta inculpatului Patriciu ordonanta prin care s-a pus in miscare actiunea penala, audierea acestuia de procuror era facultativa si nu o obligatie".

In 27 mai, procurorii au cerut Tribunalului Bucuresti arestarea lui Patriciu, el fiind acuzat de spalare de bani si inselaciune in dosarul Petromidia.

In 29 mai, Dinu Patriciu a afirmat ca procurorii au savarsit un abuz prin retinerea sa, deoarece ordinul de retinere a venit inainte ca procurorii sa citeasca declaratia pe care a scris-o, aratand ca astfel s-a sarit peste o etapa foarte importanta, aceea a audierii.

In acelasi timp, audierea lui Sorin Marin, fost actionar al grupului Rompetrol, a fost amanata marti de procurorii Parchetului instantei supreme intrucat dosarul de urmarire penala in cazul Petromidia-Rompetrol se afla la Curtea de Apel Bucuresti, care urmeaza sa discute, joi, recursul acuzarii fata de punerea in libertate a lui Dinu Patriciu.

In conferinta de presa de marti, Sorin Marin a precizat ca, in 4 mai, a solicitat Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie extinderea cercetarilor penale pentru toate faptele cuprinse in dosarul Petromidia.

"Rezultatul acestora va evidentia modul in care mi-am desfasurat activitatea in perioada 1997-2002", a spus Marin, aratand ca a transmis o adresa in acest sens Parchetului.



Razbunarea petrolului

Retinerea omului de afaceri Dinu Patriciu este ultimul dintr-un sir de cazuri de impotmoliri in mlastina petrolului romanesc. Aventurile prin care au trecut fosta Companie Romana a Petrolului sau fosti sefi de la Petrolexportimport, arestarea fostului director general de la Petrom, precum si povestea tuturor incercarilor de privatizare a rafinariei Petromidia sau cazul RAFO sunt jaloanele care au marcat business-ul romanesc al petrolului. Povestilor lor, in ultimul numar al revistei Business Magazin care apare astazi.



Privatizarea rafinariilor Rompetrol, pusa sub semnul intrebarii de catre procurori

Ancheta derulata de procurori impotriva lui Dinu Patriciu, principalul actionar al grupului Rompetrol si a mai multor actionari ai companiei pune sub semnul intrebarii dreptul de proprietate al grupului asupra a doua dintre principalele active ale sale, rafinariile Vega si Petromidia, procurorii sustinand ca grupul nu si-a indeplinit obligatiile prevazute in contractele de privatizare. Reprezentantii Rompetrol afirma insa ca au respectat toate clauzele din contract. Marea majoritate a activelor celor doua rafinarii fac parte in prezent din compania Rompetrol Rafinare, listata la Bursa de Valori.

Intrebati de Ziarul Financiar asupra efectelor pe care le-ar putea avea derularea anchetei asupra situatiei economice a companiilor grupului listate pe Bursa, reprezentantii Rompetrol au declarat ca in timpul anchetei lui Dinu Patriciu procurorii au pus sub semnul intrebarii legalitatea privatizarii celor doua rafinarii ale grupului si investitiile pe care Rompetrol sustine ca le-a facut in cele doua rafinarii. "S-a pus in discutie problema validitatii contractului de privatizare Petromidia si a contractului de privatizare Vega sub doua forme", au declarat reprezentantii Rompetrol. Acestia au precizat ca grupul Rompetrol ar fi fost acuzat ca ar fi indus in eroare statul in ce priveste indeplinirea conditiilor de participare la procedurile de privatizare, cu toate ca fostul Fond al Proprietatii de Stat a admis documentele de participare drept valide.

Pe de alta parte, conform Rompetrol, procurorii au sustinut ca investitorul care a preluat cele doua rafinarii nu a platit nici pretul si nici nu a executat angajamentul investitional asumat prin contractele de privatizare si, ca urmare, contractele de privatizare ar fi trebuit reziliate. Raspunsul Rompetrol la aceasta problema este ca "APAPS a emis confirmari scrise pentru realizarile integrale ale obligatiilor de plata a pretului si a programului investitional. Confirmarile au fost insotite de eliberarea de sub garantie a actiunilor gajate in vederea garantarii acestor obligatii."



Avocatii Salans intra la bara

Grupul Rompetrol a angajat serviciile firmei internationale de avocatura Salans pentru a proteja interesele comerciale ale companiei si investitia actionarilor sai, in contextul investigatiilor penale efectuate de catre autoritatile romane asupra Rompetrol si a fostei si actualei sale conduceri.

Dinu Patriciu amenintase la finalul saptamanii trecute ca va cere despagubiri de cateva sute de milioane de dolari statului roman pentru modul cum au fost anchetati managerii grupului, inclusiv prin procese pe plan international.

"Actionarea in instanta pe plan international ar fi justificata in cazul unor incalcari ale tratatelor bilaterale si multilaterale aplicabile privind investitiile," a declarat Obie L. Moore, avocat coordonator Salans.

Philip Stephenson, asociatul lui Dinu Patriciu in grupul Rompetrol este cetatean american, iar firma, mama a grupului, The Rompetrol Group, are sediul in Olanda.

"Avand in vedere durata indelungata de aproape doi ani a investigatiilor efectuate de catre Parchetul National Anticoruptie si Parchetul General si daunele materiale cauzate de aceste investigatii, am considerat necesara angajarea serviciilor de consultanta legala a unei firme globale de avocatura cu experienta vasta in arbitraj international care sa fie pregatita sa actioneze in instanta impotriva institutiilor statului roman", a declarat Philip Stephenson, director general adjunct al Grupului Rompetrol.

Salans, una din cele mai renumite firme de avocatura internationale, are birouri in 14 tari in Europa, Statele Unite si Asia si peste 450 de avocati.

vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO