Eveniment

Ce a decis Guvernul in ultima sedinta din 2009: Pretul unui pachet de tigari urca la 10 lei, iar functionarii vor circula cu metroul sau autobuzul

Ce a decis Guvernul in ultima sedinta din 2009: Pretul unui pachet de tigari urca la 10 lei, iar functionarii vor circula cu metroul sau autobuzul
03.01.2010, 23:12 24

Guvernul a decis in ultima sedinta din anul trecut care a avutloc pe 29 decembrie sa majoreze accizele la benzina, alcool situtun si sa acorde garantii producatorului auto Ford pentru unimprumut de 400 de milioane de euro.

De asemenea, fermierii vor putea apela la garantii de la statfara a mai gira cu pamantul pe care il lucreaza sau cu alte valori,au mai hotarat membrii Guvernului.

Echipa lui Boc a gasit o solutie pentru a-si controla propriileexcese cand vine vorba de politica fiscala: a decis infiintareaunui Consiliu care sa evalueze politica fiscal-bugetara. Structurava fi compusa din aca-demicieni si profesori, care vor avea accesinclusiv la documente clasificate.

Noua echipa de ministri a lui Emil Boc, presedintele PD-L, afost investita in functie in 23 decembrie, dupa cedemocrat-liberalii au reusit sa formeze majoritatea cu UDMR, grupulminoritatilor nationale si independentii din Parlament.

Deciziile pe care Guvernul nou instalat le ia in prima sasedinta pot fi emblematice pentru mandatul sau, cum a fost de pildaprima sedinta a guvernului Tariceanu, la finele lui 2004, in cares-a introdus cota unica de impozitare de 16%, sau prima sedinta aguvernului PD-L-PSD al lui Emil Boc, la finele lui 2008, cand s-auanuntat masuri de reducere a cheltuielilor publice.

Ministrii au taiat si la finele anului trecut din cheltuielileautoritatilor publice - cele referitoare la deplasarile externe,astfel incat doar demnitarii vor avea dreptul sa ia avionul labusiness class si sa inchirieze masini in afara tarii, restulfunctionarimii urmand sa circule "economic" si cu mijloacele detransport in comun.

Sprijin pentru un credit de 400 mil. euro pentruFord

Guvernul va garanta 80% din imprumutul de 400 mil. euro pe careFord il ia de la Banca Europeana pentru Investitii, o proceduraaprobata de Comisia Europeana, care se va aplica si la DaciaRenault, a explicat premierul Emil Boc. De asemenea, Ford acastigat, la prima instanta, procesul intentat de autoritatilelocale din comuna Carcea (Dolj), care au solicitat producatoruluiamerican sa plateasca taxe la bugetul local, insa primarullocalitatii spune ca va ataca decizia si ca va ajunge la CEDO.

Credite garantate de stat pentru fermieri pana la maxim2,5 mil. euro

Fermierii nu vor mai garanta cu pamantul, casa sau alte valoriimobiliare creditele pentru investitii in domeniul agricol, eiurmand sa obtina garantii in cuantum de pana la 80% din valoareacreditului. Valoarea maxima a unei garantii este de 2,5 milioane deeuro, potrivit noului ministru al agriculturii Mihai Dumitru.Ministerul Agriculturii a alocat deja Fondului de Garantare 250mil. lei pentru acoperirea unor astfel de credite, alocatii carevor fi suplimentate in 2010 cu 86 mil. lei.

Doar demnitarii mai merg la business class, functionariiiau metroul sau autobuzul

Incepand cu 2010, doar demnitarii vor mai putea calatori labusiness class in deplasarile in interes public, urmand ca restulfunctionarilor sa-si achizitioneze bilete la clasa economic si sapoata deconta doar deplasarea cu metroul sau tramvaiul, a decisGuvernul. Suma aferenta cheltuielilor de cazare decontate pentruministri si persoanele asimilate acestora va fi stabilita lanivelul costurilor suportate pentru parlamentari si a decis sa numai deconteze cheltuielile de transport cu avionul pentru inaltiifunctionari publici.

Modificari in functionarea RegistruluiComertului

Atributiile de solutionare a cererilor de inregistrare inRegistrul Comertului si a altor cereri aflate in competentajudecatorului delegat vor reveni directorului oficiului RegistruluiComertului de pe langa tribunal sau persoanei desemnate dedirectorul general al ONRC pentru maximum sase luni. Potrivit uneiOUG aprobate in ultima sedinta din 2009, Guvernul s-a angajat ca insase luni Guvernul sa adopte proiectul de lege privind infiintareaprofesiei de registrator comercial.

Apare Consiliul Fiscal, care va evalua Guvernul inpolitica fiscal-bugetara

Consiliul Fiscal, care va evalua performanta Guvernului indomeniul fiscal-bugetar, va lucra ca autoritate independenta si vafi compus din cate un reprezentant al BNR, Institutului BancarRoman, Asociatiei Romane a Bancilor, Academiei Romane si Academieide Studii Economice, cu studii si experienta in domeniul economic,conform noului proiect al legii responsabilitatii fiscale. MembriiConsiliului nu vor primi instructiuni de la autoritati publice saualte institutii.

Cresc accizele la tutun si carburanti, dispar laparfumuri si iahturi

Acciza pe 1.000 de tigarete s-a majorat cu 10 euro de lainceputul lui 2010, fata de 64 de euro in 2009, ceea ce va duce lao crestere a pretului pachetului de tigari cu 1,1 - 1,2 lei/pachet,cele mai bine vandute categorii urmand sa fie comercializate laaproximativ 10 lei/pachet. Accizele au crescut si la carburanti dela 436 euro/tona la 452 euro/tona in cazul benzinei fara plumb side la 336 euro/tona la 347 euro/tona pentru motorina. Au fost inschimb eliminate accizele la iahturi, parfumuri, blanuri, arme devanatoare si bijuterii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO