Eveniment

CE aproba noua taxa de inmatriculare

CE aproba noua taxa de inmatriculare

Click pentru imaginea marita

18.01.2008, 21:03 19

Modificarile aduse de Guvern taxei auto de prima imatriculare pentru armonizarea cu cerintele Comisiei Europene au fost agreate de Bruxelles, potrivit reprezentantilor Departamentului pentru Afaceri Europene, iar pana la sfarsitul lunii ar putea fi emisa ordonanta de modificare a taxei.
"Expertii Comisiei Europene au apreciat ca propunerile Romaniei sunt in acord cu prevederile europene in domeniu. S-a hotarat ca saptamana viitoare sa se definitiveze ultimele detalii, astfel incat pana pe 31 ianuarie sa poata fi emisa ordonanta de modificare a legislatiei in domeniu", a declarat seful Departamenului pentru Afaceri Europene, Adrian Ciocanea, citat de Mediafax.
Oficialii romani
s-au intalnit miercuri cu reprezentantii Directiei Generale pentru Taxe si Uniune Vamala a Comisiei Europene pentru discutii pe tema taxei de prima inmatriculare. Odata cu adoptarea legislatiei, in forma agreata de Comisia Europeana, sunt toate sansele sa se suspende procedura de infrigement.
In urma corelarii nivelului taxei cu valoarea de piata a automobililului, taxa de inmatriculare pentru autoturismele noi s-ar putea tripla, astfel incat pentru un autovehicul nou, cu o norma de poluare Euro IV si un motor de 1.400 - 1.600 de centimetri cubi, valoarea ei ar putea creste de la 160 de euro in prezent la aproximativ 400 de euro.
In acelasi timp, pentru un automobil nou cu o cilindree de 1.900 de cmc taxa ar putea ajunge la aproape 1.000 de euro. Cuantumul taxei, calculat in functie de noua grila, s-ar putea reduce pentru masinile rulate mai vechi de 3 ani si cu norma de poluare Euro 3 si 1.700 cmc tot la 1.000 de euro, iar in cazul automobilelor mai vechi de 10 ani, neconforme normelor de poluare, nivelul urmeaza sa scada de la peste 8.000 de euro la circa 5.500 de euro.
Modificarile aduse taxei auto, care se va tripla in cazul autovehiculelor noi, va determina, conform Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile, o incetinire a ritmului de crestere al pietei de masini noi la aproximativ 5%. Volumul pietei auto a fost estimat anul trecut la aproximativ 360.000 de unitati. In aceeasi perioada, importurile de autoturisme second-hand s-au apreciat la 128.000 de unitati, fata de 95.000 de unitati in 2006.
Concomitent cu modificarile acceptate de CE, Asociatia Romanilor din Italia a cerut Guvernului scutirea romanilor rezidenti in Italia de la plata inmatricularii in Romania, potrivit Mediafax.
"Vor avea de castigat posesorii de autovehicule, prin economii importante la politele auto, care in Occident sunt de cateva ori mai mari decat in Romania, va avea de castigat statul roman, pentru ca societatile de asigurare romanesti platitoare de taxe in Romania vor avea incasari de la sute de mii de noi clienti si isi vor putea deschide filiale cu clienti garantati in tarile unde sunt mari comunitati de romani, iar mediul nu va fi afectat, intrucat masinile "stranierilor" vor circula in Romania, ca intotdeauna, numai in perioada sarbatorilor", spun reprezentantii ARI .
Veniturile din incasarea taxei de prima inmatriculare in 2007 au fost estimate la aproape 250 de milioane de euro, dupa ce la finalul primelor 11 luni incasarile au ajuns la circa 230 mil. euro. In urma inregistrarii de venituri care au depasit estimarile initiale, pentru 2008 Ministerul Mediului a anuntat ca intentioneaza sa creasca numarul autovehiculelor vechi ce vor fi eliminate din trafic prin programul "Rabla" la 30.000 de unitati, de la 16.500 de unitati in 2007.
Brent Valmar, vicepresedintele Asociatiei Producatorilor si Importatorilor, a declarat ca va propune majorarea numarului de autovehicule casate prin Programul National de reinnoire a Parcului Auto la 100.000 de unitati, in crestere fata de nivelul de 16.500 de unitati in 2007.
In prezent, propunerea de majoare este de 32.000 de unitati. "Poate nu va fi de 100.000 de unitati, dar orice valoare peste cea de anul trecut este binevenita", a declarat Valmar.
Din cele 100.000 de autovehicule propuse pentru programul Rabla, 10% ar reveni camioanelor, potrivit declaratiilor lui Valmar. Valoarea primei de casare in cazul acestora va fi decisa ulterior.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO