Eveniment

CE: Avem mijloacele şi suntem gata să ajutăm Irlanda

Autor: Liviu Chiru

16.11.2010, 23:56 18

Comunitatea Europeană are mijloacele de a interveni pentru aajuta Irlanda şi a calma pieţele finan­cia­re după ce a dezvoltatinstrumentele necesare în tim­pul furtunii provocate de Grecia înprimăvară.

"Instrumentele există din luna mai. Când a fost criza din Grecia nuaveam nimic. Acum situaţia este diferită, instrumentele suntfuncţionale, iar dacă este necesar suntem pregătiţi să intervenim",au spus ieri surse oficiale din cadrul Comisiei Europene.

Irlanda se confruntă cu o criză de încredere şi este penalizată deinves­ti­tori din cauza per­spec­tivei de a în­re­gistra un deficitbuge­tar de aproa­pe o trei­me din PIB du­pă ce a cheltuit zeci demi­liarde de euro pen­tru a-şi salva sistemul ban­car, afec­tat depră­bu­şirea pre­ţurilor pe piaţa imobiliară.
Aseară miniştrii de fi­nanţe din zona euro ur­mau să discutepro­blema Irlandei.

"Dacă fondurile UE vor fi folosite sau nu pentru a ajuta Irlandavom afla în curând. Dar nu cred că în această seară (ieri seară -n.red.) pentru că irlandezii nu ne-au informat până acum că vorprezenta o asemenea cerere", au mai spus sursele citate.

Irlanda nu are nevoie să acceseze pieţele până vara viitoare, iarîn aceste condiţii autorităţile de la Dublin s-au arătat ezitanteîn a cere sprijin euro­pean. Mai multe cancelarii europene fac însăpresiuni asu­pra Dublinului. "Decizia va fi a pieţelor. De cecredeţi că a avut Grecia probleme în primăvară? Jucă­torii voiauacţiune. Acum vulturii au ieşit din nou la vâ­nătoare", spune HansMarpens, directorul general al European Policy Center, unthink-tank cu centrul la Bruxelles.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO