Eveniment

Ce calcule au facut guvernantii pentru a decide 15.000 de disponibilizari in invatamant

04.01.2010, 23:09 126

Reprezentantii Ministerului Educatiei spun ca decizia de aconcedia 15.000 de angajati din invatamant in aceasta toamna a fostluata in urma unor calcule foarte complicate, "greu de inteles".Ideea de baza este ca, incepand cu anul scolar viitor, sa se aplicesi in sistemul de invatamant preuniversitar metoda de finantarefolosita in sistemul universitar.

Incepand cu 1 septembrie 2010, salariile profesorilor dininvatamanul preuniversitar se vor aloca in functie de costurile perelev, metoda care se aplica deja in universitati, si nu in functiede numarul de posturi ocupate de cadrele didactice, ca pana acum,ceea ce va duce la reducerea numarului de posturi cu 15.000. InRomania invata in prezent peste 3,2 milioane de elevi siaproximativ 1,2 milioane de studenti.

In prezent, de la buget se aloca anual o suma de bani pentrusalariile profesorilor direct proportionala cu numarul de cadredidactice. Incepand cu toamna acestui an, statul nu va mai da banifiecarei institutii de invatamant in functie de numarul deprofesori, ci in functie de numarul de elevi scolarizati in aceastainstitutie.

"Spre exemplu, statul cheltuie cu fiecare elev de gimnaziu dinmediul urban cate 2.857 de lei (680 euro) pe an, iar cu elevii dinmediul rural - cate 3.494 de lei (830 euro) anual. Un procent de83% din acest cost il reprezinta salariile profesorilor", adeclarat pentru ZF Melania Vergu, consilier al ministruluieducatiei Daniel Funeriu si purtator de cuvant in MinisterulEducatiei. Restul de bani, de 17% din costurile alocate de statpentru fiecare elev, sunt folositi pentru achizitia de manuale,mobilier scolar, programe de tipul "Cornul si laptele" sau pentruacordarea de burse. "Se vor face o serie de analize pana lasfarsitul anului si se vor face ajustarile de bugete, care se vortransforma in ajustari de posturi. Asa s-a ajuns la cifra de 15.000de disponibilizari in invatamant", a explicat Vergu.

Ea a mai precizat ca nu e vorba numai de concedieri deprofesori, ci si de restul angajatilor din sistemul de invatamant.In prezent, in invatamantul preuniversitar romanesc exista peste243.600 de profesori si 78.000 de angajati care reprezinta personalnedidactic sau cadre didactice auxiliare.

Aurel Cornea, presedintele Federatiei Sindicatelor Libere dinInvatamant (FSLI), spune ca ordonanta care se refera ladisponibilizarile a 15.000 de cadre didactice trebuie modificata,iar numarul concedierilor nu se poate stabili "dupa calculele unorcontabili de la Ministerul de Finante".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO