Eveniment

Ce cursuri trebuie să faci ca să ajungi în top managementul unei instituţii financiare

Dragoş Cabat

Dragoş Cabat

04.08.2010, 23:30 7417

Aproape trei sferturi din românii care absolvesc cursurileprogramului Chartered Financial Analyst (CFA), una din cele maiprestigioase calificări internaţionale în domeniul investiţiilor,îşi schimbă jobul după finalizarea programului, iar majoritateaoptează pentru o poziţie în top managementul companiilor locale saustrăine.

Peste 120 de români sunt în prezent absolvenţi de CFA, iar omare parte din aceştia au funcţii de CEO sau CFO în bănci precumRaiffeisen, ING, UniCredit sau în companii de investiţii, fonduride pensii sau asigurări.

"Absolvenţii CFA în România pot deţine şi funcţii de CEO şi CFOîn companii care activeză în piaţa financiară (investiţii, bănci,pensii). În mare parte, sunt conducători sau coordonatori dedepartamente în bănci, societăţi de pensii sau firme deinvestiţii", susţine Mugur Popescu, absolvent de CFA şi membru înconsiliul director al asociaţiei CFA România.

Primul român care a candidat şi participat la un examen pentruobţinerea titlului CFA a fost Dragoş Cabat, în prezent managingpartner la firma de training şi consultanţă în management îndomeniul financiar-bancar Financial View.

"Prima dată când am aflat despre calificarea de CFA a fost întimp ce urmam cursurile unui MBA, când un profesor canadian ne-aspus că, dacă vom avea vreodată ocazia, să ne înscriem la acestprogram", a spus Cabat, care a absolvit şi cursurile programului deMBA Româno-Canadian înainte de CFA.

Viorela Păun, 30 de ani, risk officer în cadrul Eureko înRomânia, jucător în top cinci pe piaţa fondurilor de pensii dinpilonul II, s-a înscris la cursurile CFA încă din 2007, o parte dintaxele pentru program fiind suportate de către angajator. De ce aales această calificare?

"Programul CFA se mulează cel mai bine cerinţelor unei slujbe îndomeniul investiţiilor, în special atunci când vorbim deadministrarea activelor, indiferent de piaţa în care activezi. Pelângă dobândirea unor cunoştinţe care te ajută să îndeplineştiresponsabilităţile zilnice, programul este bine primit deangajatori. Personal, m-a ajutat să mai fac un pas înainte,deoarece cunoştinţele pe care le-am dobândit pot fi aplicate înorice companie, indiferent de ţara în care aceasta se află", spunePăun, care până în prezent a absolvit două din cele trei exameneale programului. În opinia sa, programul permite absolvenţilor sălucreze pe multe funcţii, cel mai des întâlnite fiind cele demanager de portofoliu.

Dragoş Cabat este de părere că dobândirea certificării CFAreprezintă singura modalitate prin care se poate ajunge în topmanagementul unei bănci.

"CFA reprezintă singura şansă să ajungi în top managementul uneibănci, pentru că este cea mai bună calificare la nivelinternaţional pe domeniul investment banking. Eu aproape am ajunsîn top management, dar nu mi-a plăcut şi am plecat", adaugă Cabat,care a lucrat în cadrul firmelor de brokeraj Intervam şi DemirSecurities, după care a intrat în sistemul bancar, ocupând poziţiiîn managementul băncilor UniCredit, OTP Bank sau Citibank.

Peste 10% din românii cu CFA lucrează înstrăinătate

La nivel internaţional, angajatorii cu cel mai mare număr deangajaţi care deţin titlul de CFA sunt Allianz, Bank of AmericaCorporation, Barclays Group, Citigroup, Credit Suisse Group,Deutsche Bank, Goldman Sachs, sau PricewaterhouseCoopers.

În România, cei mai mulţi absolvenţi de CFA lucrează în bănci,Raiffeisen fiind angajatorul cu cei mai mulţi absolvenţi de CFA -10. Un număr semnificativ de absolvenţi români de CFA lucrează înING Group (7), Unicredit (4), EFG Group (3), General Electric (2)sau Piraeus (2), potrivit statisticilor de pe baza listei de membridin asociaţia CFA România.

"Avem între 15 şi 20 de membri care lucrează în străinătate, înţări precum Grecia, Anglia, Olanda, Austria, Belgia, Spania, SUA.Poziţiile sunt greu de aflat, însă în general lucrează în domeniulfinanciar pe poziţii care cer pregătire specializată", mai spunePopescu, care în prezent lucrează în cadrul grupului bancarUnicredit.

Unuldin absolvenţii de CFA care a ajuns să ocupe o poziţie demanagement importantă la nivel european într-o instituţiefinanciară este Emilia Bunea, fosta şefă a ING Pensii. În aprilie,Bunea a fost promovată pe poziţia de director financiar al INGCentral Europe, coordonând finanţele companiilor de asigurări şipensii ale grupului în zece ţări.

Cât costă un CFA

Statistic, numai unu din cinci candidaţi care se înscriu lacursurile unui program de CFA obţin această calificare, întrucâtcele trei examene, care durează, în medie, câte şase ore, suntfoarte riguroase şi testează, pe lângă înţelegerea programei, şiabilitatea candidatului de sinteză a principiilor deinvestiţii.

"Înscrierea la nivelul 1 până la primul termen (august) costă1.110 dolari, din care 400 de dolari este taxa de înregistrare laprogram, iar 710 dolari costă înregistrarea pentru examen şiinclude şi materialele de pregătire. Nu avem informaţii statisticeîn ceea ce priveşte cine finanţează, dar estimăm că aproximativjumătate din candidaţi îşi acoperă singuri costurile", mai spunePopescu.

Chartered Financial Analyst (CFA)

  • Una din cele mai prestigioase calificări internaţionale îndomeniul investiţiilor
  • Aproximativ 120 de absolvenţi români
  • Programa pune accent pe principii valabile în orice piaţă, ceeace înseamnă că absolvenţii îşi pot schimba oricând sectorul deactivitate
  • 75% din românii cu CFA îşi schimbă jobul, iar 10% lucrează înstrăinătate
  • Doar unu din cinci candidaţi care se înscriu obţin şidiploma
  • Majoritatea românilor cu CFA lucrează în bănci (40%), cei maimari angajatori de absolvenţi de CFA de pe piaţa locală fiindRaiffeisen Group, ING Group şi Unicredit
  • Cei mai mulţi absolvenţi români au funcţii de CEO sau analistfinanciar
  • Presupune parcurgerea a trei examene care durează câte şase orefiecare
  • Cursuri: analiza cantitativă a datelor/ econometrie, macro şimicroeconomie, finanţe corporative, raportare şi analizăfinanciară, standarde etice şi de conduită profesională, investiţiiîn acţiuni, instrumente cu venit fix/derivate, investiţiialternative, managementul de portofoliu pentru investitoriindividuali şi instituţionali.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO