Eveniment

Ce îi cer oamenii de afaceri lui Victor Ponta

Ce îi cer oamenii de afaceri lui Victor Ponta

Autor: Corina Mirea

06.07.2012, 00:08 15486

Eliminarea evaziunii fiscale, susţinerea sectoarelor strategice din economie, debirocratizarea legilor pentru fonduri europene şi IMM-uri au fost cele mai importante probleme pe care oamenii de afaceri din România i le-au prezentat lui Victor Ponta ieri în cadrul primei întâlnirii ce a avut loc la Camera de Comerţ şi Industrie a României dintre premier, mediul de afaceri şi Consiliul Consultativ de la instalarea noului guvern.

"Economia din România şi în special mediul de afaceri au nevoie de o operaţie chirurgicală. Noi ţinem în viaţă companii moarte cărora nu le mai putem da aspirină la infinit. Nu suntem handicapaţi, ca să cerem Guvernului să ne ajute, dar se impune o mai bună comunicare, în care să nu ne mai lovim de răspunsuri negative", a spus omul de afaceri Ion Ţiriac. De asemenea, el le-a mai cerut premierului Victor Ponta şi miniştrilor săi să vină cu soluţii pentru îmbunătăţirea infra­structurii.

"Principalul meu scop este să vin în ajutorul mediului de afaceri. Nu vreau ca Guvernul să reprezinte un duşman sau obstacol pentru acesta, ci un adevărat sprijin, care să le poată oferi angajatorilor cadrul necesar pentru o plată legală a salariului şi crearea unor noi locuri de muncă. Nu bătălia politică din acest moment este preocuparea mea numărul unu, ci atragerea investitorilor şi concentrarea pe redresarea economiei", a declarat Ponta.

Ca răspuns la problemele ridicate, Ionel Blănculescu, membru al Consiliului Consultativ, a spus că există deja un set de 37 de propuneri pentru premier gata pentru a fi implementate chiar începând cu ziua de mâine. "Venim cu 37 de soluţii pragmatice, realiste, care pot fi implementate în privinţa evaziunii fiscale, a absorbţiei fondurilor europene şi a relansării economiei, pe termen scurt însă", a precizat acesta.

În ceea ce priveşte birocraţia din România, angajatorii marilor companii de pe plan local spun că implementarea programelor de fonduri europene, în special în agricultură, este un proces care necesită foarte multe etape complicate, care nu reuşeşte decât să aducă dezavantaje mediului de afaceri şi implicit economiei ţării. În replică, ministrul mediului Rovana Plumb a menţionat faptul că a propus deja reducerea timpului de filtrare a investiţiilor, prin care durata evaluării strategiei de mediu să scadă de la 3 luni cât este în prezent până la o lună şi jumătate, precum şi a procedurii de evaluare a impactului de mediu de la două luni la o lună.

"Pe lângă aceste propuneri, cred că este important să menţionez faptul că am în vedere şi alte două aspecte - descentralizarea în ceea ce priveşte emiterea autorizaţiilor la nivelul judeţelor, în aşa fel încât să puteţi intra rapid în posesia documentelor, precum şi a simplificării procedurilor pentru fonduri europene", a adăugat Plumb. Potrivit ei, taxa de mediu se află încă în proces de analiză şi cu toate că Guvernul ar trebui să intre în vacanţă, acesta va emite o verificare a modului de operaţionalizare, în aşa fel încât investiţiile şi crearea unor noi locuri de muncă să poată fi demarate cât mai curând.

Printre problemele spinoase prezentate de oamenii de afaceri se numără şi nivelul ridicat al evaziunii fiscale, aminitit de Radu Timiş, fondatorul grupului Cristim, cel mai mare producător de mezeluri de pe piaţa locală. Acesta spune că dacă taxele vor continua să fie plătite numai de companiile mari, acestea vor ajunge să dispară de pe piaţă, lăsând loc evazioniştilor şi ajungând să afecteze în final furnizorii. "Problema majoră pe care eu am identificat-o anul acesta este evaziunea fiscală. TVA de 24% reprezintă o tentaţie foarte mare pentru neplata ei. Numai săptămâna trecută au intrat în ţară 30 de tiruri de carne care nu au plătiti taxele aferente. În ritmul acesta, companiile mari riscă să cadă în cap, în curând nu vom mai avea profitabilitate şi singurii care vor rămâne pe piaţă sunt evazioniştii. Rugămintea mea este ca pe viitor, dacă se decide scăderea TVA, să analizaţi foarte bine modul în care se recuperează ea şi să ne informaţi", a spus Timiş.

În ceea ce priveşte o viitoare scădere a TVA, Ionel Blănculescu a afirmat faptul că cel puţin până la sfârşitul acestui an o propunere în acest sens nu se regăseşte în setul de 37 de soluţii, din cauza nefezabilităţii bugetului pentru anul 2012.

"Cu toate că am fi vrut să venim cu o propunere pentru scăderea TVA-ului, ea nu ar fi putut fi implementată până la sfârşitul lui 2012. Am vrut ca premierul să ţină cont de nişte soluţii realiste, care să poată fi puse în aplicare chiar de mâine şi nu să îl aglomerăm cu propuneri dragi nouă, de altfel, dar care nu se pot concretiza", a explicat Blănculescu.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO