Eveniment

CE recomandă scoaterea României din procedura deficitului excesiv

Foto Răzvan Chiriţă

Autor: Bogdan Cojocaru

29.05.2013, 21:38 865

Comisia Europeană recomandă scoaterea României, Ungariei, Italiei, Letoniei şi Lituaniei de sub procedura de deficit excesiv, pe care o foloseşte pentru a forţa statele să-şi ţină deficitele în limitele stabilite în tratatele comunitare.

Pentru România, aflată sub acest mecanism restrictiv din 2009, recomandarea CE înseamnă că nu mai are de făcut ajustări semnificative şi că guvernul poate chiar cheltui mai mult, spun analiştii.

În cazul Ungariei, decizia Comisiei va fi interpretată de permierul Viktor Orban ca o victorie în conflictul pe care îl are cu UE şi FMI în privinţa mijloacelor neortodoxe de reducere a deficitului şi stimulare economică şi va aduce guvernului spaţiu suplimentar de manevră înaintea alegerilor din 2014.

„Este o veste bună pentru România deoarece sunt puţine ţări cu deficit bugetar mai mic de 3% din PIB, iar România nu mai are de făcut ajustări semnificative“, a explicat pentru Ziarul Financiar Ionuţ Dumitru (foto), şeful Con­siliului Fiscal.

Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 30.05.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO