Eveniment

Ce s-a schimbat în mesajul preşedintelui după un an de criză: De la „am trecut la mustaţă de faliment“ la „mergem în continuare pe sârmă“

Ce s-a schimbat în mesajul preşedintelui după un an de criză: De la „am trecut la mustaţă de faliment“ la „mergem în continuare pe sârmă“

Traian Băsescu, preşedintele României: România este în situaţia de a merge pe sârmă, cu atenţie, fără populisme, cu pragmatism. Fac un apel chiar la români, care ştiu că sunt supăraţi pe mine, înjură: să înţeleagă că nimeni n-a vrut să le ia din salariu. (...) Este prima obligaţie pe care o avem, să le refacem salariile.

Autor: Iulian Anghel

03.08.2011, 00:06 522

Preşedintele Traian Băsescu a expus ieri la Radio RomâniaActualităţi (RRA) poziţia sa faţă de situaţia ţării, la doar o zidupă ce FMI şi-a încheiat misiunea de evaluare la Bucureşti cu unmesaj mai degrabă pozitiv.

Dacă acum un an, tot la RRA, preşedintele susţinea că Românieii-a trecut glonţul pe la ureche, dar a rămas în picioare, acummesajul este mai optimist, dar rămâne prudent.

Preşedintele a reiterat ieri ceea ce spusese în discuţiile cuFondul: salariile bugetarilor nu vor putea creşte în acest anpentru că România joacă încă pe sârmă şi, în plus, anticipatarevenire a crizei, în toamnă, ar pune România într-o situaţiedificilă.

FMI a plecat cu un optimism prudent de la Bucureşti, JeffreyFranks, şeful misiunii, afirmând că activitatea economică serevigorează, iar PIB-ul ar putea să crească cu 1,5% în acest ansusţinut de exporturi puternice, un an agricol bun şi reluareagraduală a consumului.

Acelaşi lucru îl spune şi preşedintele: România stă mai binedecât Italia, Spania, Portugalia, Irlanda, Grecia din punctul devedere al echi­li­brelor macroeconomice şi al nevoii de a seîmpru­muta, dar joacă încă pe sârmă.

Pentru prima dată preşe­dintele nu a exclus ca unele companii destat să intre în faliment. El nu a dat nume însă, numind doar ocompa­nie căreia nu i s-ar putea întâmpla acest lcuru - CFR. "Nus-a stabilit încă o listă, dar Guvernul, neavând posi­bi­litatea săplăteacă datoriile acestor regii, va trebui să creeze posibilitateaca firmele creditoare să vină la masa credală şi din vânzareaactivelor companiilor de stat să-şi acopere datoriile."

Nuclearelectrica, Hidroelectrica, CFR Marfă, CFR Călători şi CFRInfrastructură se numără printre cele 15 companii de stat care voravea manageri privaţi, iar la unele dintre ele vor fi înlocuiţi şimembrii CA, declarase anterior Jeffrey Franks pentru Mediafax.

Preşedintele a explicat şi de ce surplusul înregistrat la bugetnu poate merge pe majorarea salariilor. Veniturile sunt,

într-ade­văr, cu 451 mil. lei mai mari decât era planificat, învreme ce cheltuielile au fost cu 1,4 mld. lei sub planificări, darbanii nu pot merge în salarii întrucât deficitul de la fondul depensii este de 14,2 miliarde de lei. "De ce să nu folosim cei 2,5miliarde de lei pentru a acoperi din această gaură uriaşă de lafondul de pensii?", a adăugat şeful statului.

Dacă anul trecut şeful statului susţinea că România nu a avut deales între a tăia salariile şi altceva, acum şeful statului spunecă se va încerca remedierea situaţiei, dar de anul viitor.

Preşedintele - 11august 2010 la RRA

Despre situaţia economică a ţării

  • Am ajuns deja la o limită care ne-a dus aproape de un rateu. Amtrecut la mustaţă de momentul dificil. Vă pot spune că, uitându-măla cifrele semestrului unu, încep să devin optimist.

  • Sunt optimist în privinţa creşterii economice sănătoase care sănu se mai bazeze pe speculaţii imobiliare şi credite cubuletinul.

  • Nu aş vrea să mai revenim la o creştere economică bazată pesectorul imobiliar exploziv şi extrem de speculativ sau pe creditecu buletinul. Aş vrea să avem o creştere economică sănătoasă şi seprefigurează condiţiile pentru acest lucru.

  • Este un lucru îmbucurător faptul că România s-ar putea să aibă ocreştere economică de 0,1 - 0,2 % în trimestrul doi faţă detrimestrul unu.

  • Dacă nu am fi fost în situaţia să aplicăm TVA crescută, cred căşi trimestrul trei şi patru ar fi fost cu creştere pozitivă.Reducerea cu 25% a fondului de salarii şi creşterea cu 5% a TVA numai pot da speranţa că România va avea o creştere pozitivă saumăcar zero în cursul anului 2010.

Despre situaţia oamenilor

  • Sunt categorii sociale (profesorii - n. n.) care spun că ausalariul mic deşi au o normă de 16 ore pe săptămână. E adevărat căeu am salariu mare după 30 de ani de muncă, iar un stagiar dinaceastă categorie câştigă 600 de lei pe lună.
  • Ar trebui să ne obişnuim cu sentimentul că suntem responsabilipentru viaţa noastră şi nu statul. Statul creează un mediu mai bunsau mai rău. Nu poţi să distrugi un stat cerându-i să facă unîmprumut pentru a mări salariile.

Despre politicieni

  • Dacă eu aş fi fost implicat, PDL ar fi fost mult mai precis înacţiunea politică. N-ar fi existat în PDL niciun politician care nurespectă regula de aur. Discutăm în interior şi când am decis ceva,respectăm toţi. Indiferent că s-ar fi numit Preda (Cristian Preda -n.n.), Sever Voinescu, Radu Alexandru (care îi ceruseră demisia luiEmil Boc - n.n.) , n-ar fi fost în partid dacă eu conduceampartidul.

Preşedintele - 2august 2011 la RRA

Despre situaţia economică a ţării

  • România este în situaţia de a merge pe sârmă, cu atenţie, fărăpopulisme, cu pragmatism. Atenţie, România este încă fragilă.

  • România stă mai bine decât Italia, Spania, Portugalia, Irlanda,Grecia din punctul de vedere al echilibrelor macroeconomice şi alnevoii de a se împrumuta.

  • Nu exclud posibilitatea ca unele regii de stat să fie lăsate săintre în faliment. Nu s-a stabilit încă o listă, dar Guvernul,neavând posibilitatea să plăteacă datoriile acestor regii, vatrebui să creeze posibilitatea ca firmele creditoare să vină lamasa credală şi din vânzarea activelor companiilor de stat să-şiacopere datoriile.

  • Nu mai putem tolera cangrene în economia românească. Va rămâneamintire faptul că Guvernul scoate din dificultate oricecompanie.

  • Vorbim despre disponibilizările de la stat ca şi cum ar ficrimă. Trebuie susţinută economia privată, sectorul privat prinlansare de investiţii, pentru că acolo se creează locuri de muncă,iar statul din ce în ce mai mult trebuie să devină discret încheltuielile pe care le face.

Despre situaţia oamenilor

  • Fac un apel chiar la români, care ştiu că sunt supăraţi pe mine,înjură: să înţeleagă că nimeni n-a vrut să le ia din salariu. Darsunt momente în care oamenii politici trebuie să facă ce trebuie şinu ceea ce ar dori.

  • Dacă nu apare un derapaj, obiectivul nostru este ca începând cuianuarie să continuăm procesul de recuperare a salariilor tăiateînainte de a ne gândi la reducerea impozitelor.

Despre polticieni

  • Este o variantă pe care n-am încurajat-o (economatele şi coşulpensionarului - n.n.). Am etichetat-o de la bun început ca fiindpopulistă, pentru că ea nu poate ţine. Deci este, cum să spun,găseşti nişte furnizori care îţi dau direct... Am mai văzutexperienţa asta şi s-au închis magazinele a doua zi după alegeri.Cred că a venit timpul ca politicienii să nu mai păcăleascăoamenii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO