Eveniment

Ce spun consultanţii fiscali despre reducerea TVA şi noile accize

Marius Ionescu, partener, NNDKP Consultanţă fiscală

Marius Ionescu, partener, NNDKP Consultanţă fiscală

31.07.2013, 20:46 503

Marius Ionescu, partener, NNDKP Consultanţă Fiscală

Reducerea cotei de TVA la produsele de panificaţie este o măsură îndelung cerută de patronatul din industrie având ca scop, printre altele, stabilirea unor reguli de joc egale pentru toţi jucătorii, prin încercarea de a scoate la suprafaţă piaţa neagră din domeniu. Se mizează, din acest punct de vedere, pe creşterea conformării voluntare odată ce sarcina impozabilă a scăzut.

Măsura este de bun augur, dar ar trebui dublată de lupta contra evaziunii fiscale dusă de instituţiile abilitate ale statului. Rezultatele sunt dificil de estimat la acest moment, măsura putând fi caracterizată ca un pariu curajos al guvernului. Este fără îndoială o măsură lăudabilă.

 

Pieter Wessel, partener servicii fiscale, Deloitte

Pentru a compensa eventualele pierderi la bugetul de stat provenite din scăderea TVA la produsele de panificaţie, guvernul a decis instituirea de accize pe anumite produse considerate „de lux“ cum ar fi ambarca­ţiunile, bijuteriile şi anumite tipuri de autoturisme.

Cele mai mari venituri par a proveni din acciza pe autoturisme care vizează toate autoturismele, inclusiv cele de teren, indiferent de provenienţa sau starea pe care o au,  capa­citatea cilindrică, începând de la 3.000 cmc. Astfel, potrivit noilor reglementări, pentru aceste tipuri de autoturisme acciza va reprezenta 1 euro/cmc şi va trebui achitată în vamă pentru maşinile importate sau înainte de prima înmatriculare pentru cele achiziţionate din spaţiul comunitar sau România. După plata accizei se va emite un certificat care va fi inclus în documentaţia pentru înmatricularea maşinii.

Un aspect important în acest caz este acela că legea numeşte ca plătitor de acciză doar „operatorii ecomomici care produc, achiziţionează din teritoriul comunitar ori importă astfel de produse“.

Se pare, aşadar, că acciza se va plăti numai pentru maşini de la reprezentanţe / dealeri / alte societăţi care fac comerţ cu autoturisme şi nu de către persoanele fizice.

Totuşi, au existat cazuri, de exemplu pentru iahturile accizate până în 2010, unde şi persoanele fizice erau obligate să plătească acciza aferentă.

Astfel, este important să vedem ce vor spune normele metodologice de aplicare a Codului fiscal, dacă vor aduce sau nu clarificări.

Dacă până la urmă concluzia este că acciza se va plăti doar pentru autorismele achiziţionate de operatori economici şi nu de persoane fizice, este posibil ca piaţa neagră „să înflorească“ şi multe maşini să fie aduse din afara României pe persoană fizică.

 

Despre reducerea TVA la produsele de panificaţie:

Aspecte pozitive:

Este un bun început. Reducerea TVA de la 24% la 9% ar trebui să se reflecte în mod normal într-o scădere de 12% a preţului la pâine. Ceea ce înseamnă că dacă astăzi o pâine se vinde cu 1 leu, de la 1 septembrie va putea fi cumpărată cu 0,88 lei. Pe de altă parte, scăderea preţului la pâine nu va duce în mod automat şi la o creştere a consumului, deoarece cererea în acest sector este destul de inelastică.

Un al doilea impact pozitiv important va fi pentru producătorii de făină. În prezent, termenul de plată pentru făina livrată poate ajunge şi la câteva luni de zile, potrivit înţelegerilor contractuale cu firmele de panificaţie. Pe de altă parte, obligaţia plăţii TVA la stat intervine în general până pe 25 a lunii următoare în care s-a emis factura.

Astfel, producătorii de făină s-au văzut nevoiţi să suporte pentru câteva luni TVA de 24% din propriile bugete, până în momentul în care clienţii efectuează plăţile. Scăderea TVA la 9% va conduce în mod automat la diminuarea acestui impact negativ asupra fluxului de numerar: nu vor fi obligaţi să finanţeze în avans un TVA atât de mare.

Având în vedere că reducerea TVA se aplică şi la alte produse de panificaţie, precum cornurile, chiflele, batoanele, covrigii şi minibaghetele, am putea asista la o creştere a vânzarilor pentru astfel de produse.

Aspecte negative:

Cota redusă la pâine şi produse de panificaţie deschide şi cutia Pandorei. Vor începe discuţiile şi dezbaterile pe tema: de ce nu se aplică cota redusă şi la celelalte categorii de produse: patiserie şi prăjituri?

De ce TVA redus doar la pâine şi produsele de panificaţie? În mod normal toate ţările Uniunii Europene au implementat cota redusă la toate alimentele de bază (ex. lapte, carne, ouă etc). Cred că populaţia ar fi beneficiat de pe urma unei reduceri de TVA la alimentele de bază care sunt mai scumpe şi pe care mulţi români nu şi le permit. Desigur că impactul bugetar ar fi mai mare în cazul reducerii TVA la alimentele mai scumpe şi este posibil ca guvernul să nu aibă resurse pentru a acoperi gaura în buget.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 1.08.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO