Eveniment

Cea mai valoroasă pictură europeană din România va putea fi admirată la Bucureşti

Cea mai valoroasă pictură europeană din România va...

Autor: Ştefan Stan

19.05.2014, 17:00 372

Cea mai valoroasă operă de artă europeană, prezentă în Româna,  va fi expusă la Pavilionul de Artă Bucureşti 2014, în cadrul expoziţiei Art Safari, în perioada 22-25 mai.

"Tăietorul de lemne" de Camille Pissarro, estimată de specialişti la 3 – 3,5 milioane de euro, este una dintre cele trei picturi de Pissarro aflate în ţară, alături de "Livada înflorită" (Muzeul Naţional de Artă al României) şi "Portret de fetiţă" (Muzeul Zambaccian).

Opera "Tăietorul de lemne" a fost iniţial achiziţionată la Paris de doctorul român Georges de Bellio, prieten cu Pissarro şi unul dintre primii admiratori şi achizitoriai impresionismului. După decesul doctorului, opera ajunge în România, în colecţia juristului Ion. I. Câmpineanu, care va fi cumpărată ulterior de doctorul Iosif Dona. În perioada comunistă, opera ajunge în expoziţia permanentă a Muzeului Colecţiilor de Artă. În 2004 va fi clasată drept Tezaur, pentru ca în 2006, procesul de revendicare a colecţiei Dona să se încheie cu retrocedarea picturii către moştenitorii de drept. Actualmente capodopera se află într-o importantă colecţie privată bucureşteană.

Art Safari este primul pavilion profesional şi public de artă, destinat artei de patrimoniu şi artei contemporane din România, ce va reuni peste 100 de galerii şi dealeri de artă, dar şi muzee şi instituţii culturale, atât din ţară, cât şi din afara ţării.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO