Eveniment

CEC va face demersuri impotriva sentintei in cazul FNI

19.12.2003, 00:00 40



Casa de Economii si Consemnatiuni va face toate demersurile juridice necesare impotriva deciziei Inaltei Curti de Casatie care a obligat institutia, impreuna cu Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Bancare (AVAB), sa plateasca despagubiri de 49 miliarde de lei unui numar de aproape 400 de investitori FNI.



"CEC va face toate demersurile juridice necesare pentru a impiedica punerea in aplicare a unei astfel de masuri. Pe de alta parte, am mari rezerve ca institutia noastra va fi obligata sa efectueze plati catre pagubitii FNI", declarat ieri Constantin Teculescu, presedintele CEC.



El a afirmat ca decizia instantei contravine prevederilor legii 333/2001, privind unele masuri pentru diminuarea consecintelor incetarii rascumpararii de unitati de fond de catre Fondul National de Investitii.



Potrivit lui Teculescu, o eventuala despagubire a investitorilor FNI de catre CEC ar diminua veniturile la bugetul de stat, intrucat cheltuielile institutiei vor creste, iar profitul net incasat de Ministerul Finantelor Publice, unicul sau actionar, se va diminua, situatia fiind similara si in cazul impozitului pe profit.



"Daca se vor face plati catre investitorii FNI, exista posibilitatea ca, intr-o prima etapa, prin includerea in cheltuieli a sumelor restituite, sa diminuam profitul net achitat actionarului CEC, Ministerul Finantelor Publice, dar si nivelul impozitului pe profit,



destinatarul fiind aceeasi institutie", a afirmat presedintele CEC.



Declaratia presedintelui CEC vine dupa ce vicepresedintele AVAB Mihai Ursache a anuntat ca Autoritatea pregateste impreuna cu casa de avocatura Bostina si Asociatii o noua actiune in instanta impotriva acestei decizii.



AVAB a preluat de la CEC toate drepturile si obligatiile ce decurg din relatia institutiei bancare cu Fondul National de Investitii, in urma unei decizii a Curtii Constitutionale. Astfel, AVAB este institutia care raspunde in cazul in care contractul de fidejusiune / cautiune dintre CEC si FNI va fi pus in aplicare. Prin contract de fidejusiune, o parte (fidejusor) se obliga fata de cealalta parte (creditor) sa execute integral sau partial obligatia debitorului.



Vicepresedintele AVAB a mai anuntat ca luna viitoare va avea loc un nou proces intentat de o alta asociatie a investitorilor FNI care, de aceasta data, cere despagubiri de 3.000 de miliarde de lei.
oana.nuta@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO