Eveniment

Cel mai mare declin al industriei din ultimii noua ani: -11,5%

Cel mai mare declin al industriei din ultimii noua ani: -11,5%

Lucian Anghel, economistul-sef al BCR: Fara stimularea cererii interne, nu a celei de consum, va fi o perioada foarte dificila in prima parte din 2009.

15.01.2009, 19:24 22

Productia industriala a scazut cu 11,5% in noiembrie comparativ cu aceeasi luna din 2007, acesta fiind cel mai mare declin inregistrat in ultimii noua ani, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS).

Cumulat, in primele 11 luni ale anului trecut industria a crescut cu 2,5%. Fata de octombrie 2008, in noiembrie scaderea a fost de 11%. Aceasta este a treia scadere din 2008, dupa cea din august (de 1,6%) si din octombrie (de 3%). Analistii considera ca aceasta evolutie a fost cauzata in principal de reducerea cererii externe si sunt pesimisti in legatura cu perspectivele pentru decembrie 2008 si anul 2009.
Laurian Lungu, profesor asociat la Cardiff Business School si director de cercetare la Grupul de Economie Aplicata (GEA), afirma ca aceasta scadere a industriei era de asteptat, cauza principala fiind reducerea cererii pentru produse industriale pe piata globala, inclusiv cea europeana.
"Leul s-a depreciat, ceea ce a fost un avantaj pentru exportatori, dar nu a existat cerere pe pietele externe. Situatia exporturilor va fi in primul trimestrul al anului mai proasta decat in ultimele trei luni din 2008", considera directorul GEA, citat de Mediafax.
Comparativ cu noiembrie 2007, industria prelucratoare a scazut cu 12,8%, cea extractiva cu 4,6%, iar energia electrica si termica, gazele si apa cu 2,2%. Datele INS mai arata ca industria bunurilor de folosinta indelungata a scazut cu 24,1% comparativ cu noiembrie 2007, cea a bunurilor intermediare cu 21,3%, a bunurilor de capital cu 20,5%, iar industria energetica a scazut cu 5,2%. A inregistrat o crestere industria bunurilor de uz curent, de 4,4%.
Lucian Anghel, economistul-sef al BCR, considera ca declinul productiei industriale ar putea continua in prima parte a acestui an.
"Prima parte din 2009 va fi foarte dificila pentru productia industriala. Daca vom vedea semnale de revigorare, le vom vedea in a doua parte a anului. (...) Fara stimularea cererii interne, nu a celei de consum, va fi o perioada foarte dificila in prima parte din 2009", a afirmat Anghel, citat de Mediafax. Economistul-sef al BCR considera ca este nevoie ca si Guvernul sa se implice si sa obtina finantare, lucru destul de dificil in contextul actual.
Comparativ cu octombrie 2008, in noiembrie scaderea a fost determinata in principal de industria prelucratoare (-12,1%) si a industriei extractive (-8,2%).
Energia electrica si termica, gaze si apa a crescut cu 1,8%. Pe marile grupe industriale s-au inregistrat scaderi in industria bunurilor intermediare (-20,6%), a bunurilor de capital (-13,8%), a bunurilor de folosinta indelungata (-13,2%), a bunurilor de uz curent (-3,1%) si industria energetica (-2,8%).
In primele 11 luni ale anului trecut, cresterea a fost sustinuta de toate sectoarele de activitate. Astfel, pentru energia electrica si termica, gaze si apa avansul a fost de 7,6%, pentru industria prelucratoare de 2,4%, iar pentru industria extractiva de 0,2%.
Indicele productiei industriale, ajustat sezonier, in perioada analizata, a fost, pe total industrie, de 102,8%.
Pe marile grupe industriale, au fost inregistrate cresteri in industria bunurilor de uz curent (de 7,6%), industria bunurilor de capital (de 4,1%) si industria energetica (de 1,3%). In acelasi timp, industria bunurilor de folosinta indelungata si industria bunurilor intermediare au consemnat scaderi de 4,9%, si, respectiv, de 1,1%.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO