Eveniment

Cel mai sângeros atentat din Europa ultimilor 7 ani a fost probabil plănuit mult timp

Cel mai sângeros atentat din Europa ultimilor 7 ani a fost probabil plănuit mult timp

Autor: Ioana Bojan

24.07.2011, 12:04 762

Anders Behring Breivik, un norvegian apropiat deextrema-dreaptă, a recunoscut sâmbătă, potrivit avocatului său, căeste responsabil pentru cele două atacuri soldate cu cel puţin 92de morţi la Oslo şi pe insula Utoeya, care fuseseră probabilplănuite mult timp, relatează AFP.


"El recunoaşte faptele", a declarat în cursul serii avocatul GeirLippestad, pentru televiziunea norvegiană NRK. "El a explicat că afost crud, dar că trebuia să ducă aceste acţiuni până la capăt", aadăugat avocatul, precizând că atacurile au fost "cel mai probabilplănuite o perioadă îndelungată".


Breivik este considerat de anchetatori autorul ambelor atacuri devineri, explozia unei bombe de mare putere în centrul Oslo şi masacrularmat comis ulterior pe insula Utoeya, din apropierea capitaleinorvegiene.


Potrivit informaţiilor pe care le-a postat pe Internet, bărbatul,un norvegian de 32 de ani, este un "fundamentalist creştin", adeclarat un oficial din poliţie, Roger Andresen, precizând căviziunile sale politice înclină "spre dreapta".


Potrivit unui volum de memorii de 1.500 de pagini pe care l-apublicat pe Internet înaintea faptelor, Anders Behring Breivik şi-apregătit activ operaţiunea cel puţin din toamna lui 2009.


El detaliază acolo pregătirile pentru acţiunea sa, evocând"folosirea terorismului ca mijloc de trezire a maselor", şi afirmăcă se aşteaptă să fie perceput drept "cel mai mare monstru de dupăal Doilea Răzoi Mondial".


Breivik a fost arestat pe insulă în urma atacului armat. "Suspectuls-a predat poliţiei imediat după sosirea acesteia, fără a opunerezistenţă", a declarat comisarul Sveinung Sponheim, de la poliţiadin Oslo.


Atacul a durat "aproximativ o oră şi 30 de minute", a adăugat el,precizând că bărbatul avea două arme de foc.
Poliţia a declarat că suspectul nu şi-a explicat motivele.


Dar un element ar putea fi furnizat de o lungă înregistrare videopublicată pe YouTube, care conţine critici violente la adresaislamului, marxismului şi multiculturalismului, atribuite sâmbătăde presa norvegiană lui Breivik.


La sfârşitul acestui document, suspectul apare în trei fotografii,dintre care una îl prezintă în poziţie de tragere cu o puşcă.
Publicată în ziua atacurilor, înregistrarea video descrie islamuldrept "principala ideologie genocidară". "Înainte de a începeCruciada noastră, trebuie să ne facem datoria decimând marxismulcultural".


Cele două ţinte ale atacurilor au fost Guvernul laburist alpremierului Jens Stoltenberg şi şcoala de vară a organizaţiei detineret al Partidului Laburist, de pe insula Utoeya.
Partiul Progresului (FrP), o formaţiune de dreapta populistă, aanunţat că suspectul a aderat la partid în 1999 şi l-a părăsit în2006. "Mă întristează şi mai mult să aflu că această persoană afost în rândurile noastre", a declarat preşedinta FrP, Siv Jensen,într-un comunicat.


Într-un mesaj postat în 2009 pe site-ul de dezbateriwww.document.no, Breivik reproşa FrP "dorinţa de a satisfaceaşteptările multiculturale şi idealurile suicidare aleumanismului".
Potrivit fundaţiei Expo, un observator al grupărilor deextremă-dreapta cu sediul la Stockholm, suspectul a fost înscris în2009 pe un forum extremist suedez. Numit Nordisk, acest forum creatîn 2007 declară că apără "identitatea, cultura şi tradiţiilenordice".
Pe profilul său de pe Facebook, bărbatul cu păr blond se descriedrept conservator, creştin, celibatar, interesat de vânătoare şi dejocuri ca "World of Warcraft" şi "Modern Warfare 2".


Conform profilului său de pe Facebook, Anders Behring Breivik eradirectorul Breivik Geofarm, o fermă biologică, ceea ce i-a permissă aibă acces la produse chimice care pot fi folosite pentrufabricarea de explozibili.


O Centrală de achiziţii agricole a anunţat de altfel că bărbatul acumpărat şase tone de îngrăşământ la începutul lui mai.
Carnagiul, calificat drept "tragedie naţională" de premierulStoltenberg şi care a generat un val de indignare şi de compasiuneîn lume, a început cu un atentat cu maşină-capcană în centrulcartierului din Oslo în care se află ministerele, soldat cu şaptemorţi şi nouă răniţi grav.


La scurt timp, suspectul a deschis focul asupra participanţilor laşcoala de vară a tineretului laburist pe insula Utoeya, la circa 40de kilometri vest de capitală.
Bărbatul a intrat în tabără pretinzând că vrea să asiguresecuritatea participanţilor după explozia de la Oslo şi a deschisfocul asupra participanţilor. El purta un pulover cu sigla poliţieicând a fost arestat.


Conform unui nou bilanţ întocmit sâmbătă de poliţie, cel puţin 85de persoane au fost ucise pe insulă, iar patru sau cinci persoanesunt în continuare date dispărute. Martorii au afirmat că mai mulţitineri au încercat să scape de pe insulă înot.


Poliţişti la bordul unor bărci căutau prin apă eventuale victimesuplimentare, iar poliţia a precizat că va folosi şi unmini-submarin. Crucea Roşie norvegiană a anunţat că şi scafandriisăi participă la căutări.


Supravieţuitorii au fost adunaţi la câţiva kilometri distanţă, lahotelul Sundvolden. Regele Harald al Norvegiei, regina Sonja,prinţul moştenitor Haakon, Stoltenberg şi mai mulţi miniştri i-auvizitat.
Armata şi poliţia au consolidat securitatea clădirilor şiinstituţiilor după dublul atac, cel mai sângeros din Europa dupăatentatele islamiste de la 11 martie 2004 din Madrid, soldate cu191 de morţi. Acesta este de asemenea cel mai grav act de violenţăcomis în Norvegia după cel de-al Doilea Război Mondial.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO