Eveniment

Cele 8 mld. euro primite în 2023 de la UE au făcut din construcţii o ramură pe care economia se bazează solid pentru creştere, mai mult decât pe industrie. Lucrările de construcţii au crescut pe volum, la 11 luni din 2023, cu 12,5%

Autor: Iulian Anghel

27.01.2024, 11:21 248

♦ Vremea caldă a ajutat sectorul care, în noiembrie, a crescut cu 2,6% faţă de octombrie ♦ În primele trei trimestre, construcţiile au contribuit cu 0,3% la creşterea economică de 1,4%, faţă de un minus de 0,6%, contribuţia industriei.

Industria a avut un recul puternic anul trecut, cu un minus de 5% la 11 luni (ultimele date publice), pe fondul tulburărilor încă mari din ţările occidentale cu care industria României are legături puternice – cu Germania în special – şi unde creşterea este slabă. Zona euro se aşteaptă la o creştere anemică şi anul acesta, în jur de 1%. Nici România nu a performat cine ştie ce anul trecut, un plus de 1,4% pe primele trei trimestre şi vom vedea, probabil, o creştere şi mai mică pe final de 2023 (datele vor fi publicate de INS la 14 februarie). Creşterea de anul trecut, chiar nemulţumitoare cum este, a venit dintr-un an agricol bun, dar şi din evoluţia bună a unui sector care nu înseamnă decât 6% din PIB, dar care merge, de la pandemie încoace, foarte bine: construcţiile.

Construcţiile au crescut la 11 luni din 2023 cu 12,5% şi au contribuit la avansul PIB din primele trei trimestre cu 0,3%. Agricultura a contribuit şi ea cu 0,3%, IT&C tot cu 0,3%, iar comerţul cu 0,2%. Industria a tras în jos: minus 0,6%.

Dar sectorul construcţiilor nu a mers cu toate motoarele pornite. Pe ansamblu, sectorul a crescut cu 12,5%. Dar, pe obiecte de construcţii, rezidenţialul a scăzut cu 7,5%, iar sectorul nerezidenţial (şcoli, spitale) a crescut cu doar 0,5%. În schimb, sectorul construcţiilor inginereşti (autostrăzi, poduri, viaducte, pasaje) a crescut spectaculos: plus 31,7%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO