Eveniment

CEO-ul Petrom: Revenirea la principiile economice de baza in business este remediul pentru criza

21.10.2008, 19:37 56

Mariana Gheorghe, directorul general executiv al celei mai mari companii locale, Petrom, crede ca Romania are o pozitie mai protejata in fata crizei financiare datorita prudentei cu care s-a format sectorul bancar.

Totodata, CEO-ul Petrom spune ca este timpul ca toate corporatiile sa se intoarca la datele fundamentale economice si financiare, la politici sanatoase de creditare si de programare a investitiilor si a cash-flow-urilor pentru a putea contracara efectele crizei internationale.
"Suntem parte din globalizare, dar cred ca sta in puterea sectorului financiar si economic sa reduca riscurile si impactul negativ. Aceasta inseamna o politica sanatoasa de creditare si programare a investitiilor si a cash-flow-urilor companiilor, o intoarcere la datele fundamentale economice si financiare. Noi ne-am bazat pe o crestere solida, sanatoasa, si cred ca toata lumea trebuie sa se intoarca la aceste date fundamentale de gestiune a companiilor. Euforia momentului pozitiv nu trebuie sa te faca sa uiti ca totul este ciclic in economia mondiala, ceea ce inseamna ca trebuie sa te pregatesti si pentru momente mai dificile", spune Mariana Gheorghe, CEO-ul Petrom.
Ea este de parere ca in actualul context global, Romania are o pozitie oarecum privilegiata mai ales datorita stabilitatii sectorului bancar.
"Cred ca Romania are o pozitie mai protejata datorita calitatii sectorului bancar, prudentei care s-a manifestat in structurarea financiara a sectorului bancar. Pe de alta parte, in contextul globalizarii, Romania este parte a acestor fluxuri financiare si reale, deci nu putem sa credem ca piata locala va fi imuna la impactul acestei crize", a mai precizat reprezentanta Petrom.
Petrom a reusit sa obtina saptamana trecuta, chiar in conditii de criza, cel mai mare credit acordat vreunei companii locale, mai precis 375 de milioane de euro din partea unui consortiu de cinci banci.
"Faptul ca am reusit sa obtinem cel mai mare credit acordat unei companii romanesti este o gura de oxigen pentru Romania in actualul context si o confirmare pentru noi. Faptul ca sunt institutii financiare care au puterea de a intra intr-un astfel de deal in conditii de criza dovedeste ca se poate continua activitatea daca ai baze fundamentate", spune CEO-ul Petrom.
Mariana Gheorghe spune ca Petrom ar putea accesa si alte credite in viitor, dar ca deocamdata compania are o pozitie confortabila in ceea ce priveste fondurile de investitii dupa accesarea acestui credit.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO