Eveniment

Cerere catre BNR: Hai si noi cu dobanda la 7%!

27.10.2009, 23:20 44

BNR va intrerupe ciclul de relaxare a politicii monetare inceputin primavara si va mentine atat dobanda cheie, cat si rezerveleminime nemodificate la sedinta din 3 noiembrie, pe fondul crizeipolitice care afecteaza tot mai mult perceptia investitorilorstraini asupra economiei romanesti, considera bancherii prezenti laseminarul ZF.

Desi sustin la unison necesitatea reducerii dobanzii si arezervelor minime la lei pentru a face creditele mai accesibile,niciunul dintre bancheri nu ar paria acum pe o asemeneadecizie.

"Nu cred ca se va modifica dobanda, dar mi-as dori o reducere arezervelor minime la lei. Totusi, in actualul context politic, nucred ca BNR va modifica ceva", spune Sergiu Oprescu, presedinteleexecutiv al Alpha Bank.

BNR a redus dobanda din februarie cu 2,25 puncte procentuale,aducand-o la 8% pe an dupa sedinta de la sfarsitul luniiseptembrie. La ultimele patru sedinte, banca centrala a redus defiecare data dobanda cu cate jumatate de punct procentual.

Catalin Parvu, directorul general al Piraeus Bank, considera deasemenea ca BNR va mentine coordonatele politicii monetare, darsubliniaza ca ar fi utila o reducere a rezervelor minime lalei.

Din octombrie anul trecut, BNR a redus de doua ori rezerveleminime la lei, coborandu-le de la 20% la 15%, iar la valuta rata deconstituire a coborat de la 40% la 30% din fondurile atrase,miscarea fiind realizata de asemenea in doi pasi.

"Nu inteleg de ce avem rezerve minime obligatorii la lei atat demari. Daca BNR vrea sa stimuleze creditarea in lei, ar trebui sareduca rezervele minime la lei la 2%, nivelul practicat si de BancaCentrala Europeana", spune Robert Rekkers, directorul general alBancii Transilvania. El noteaza ca mentinerea unor costuri ridicatela creditele in lei afecteaza in final clientii si nu se justifica,avand in vedere ca inflatia este in scadere. La sfarsitul luiseptembrie inflatia a coborat la 4,94%, de la varfuri de 9% inprimavara.

"Ar fi ideal sa mergem la 7,5% pe an cu dobanda. Ungaria a redusrecent la 7%. Hai si noi!", a indemnat Rekkers, starnind un val deamuzament in sala.

Laszlo Diosi, directorul general al OTP Bank, subsidiara localaa celui mai mare grup financiar maghiar, a subliniat ca bancilecentrale din regiune dau un bun exemplu privind relaxarea politiciimonetare, dar si in sfera tratamentului provizioanelor.

Ceva mai rezervat, Radu Craciun, directorul de investitii alEureko Pensii, noteaza ca dobanda trebuie sa remunereze si risculmai mare perceput de investitori in cazul Romaniei. "Diferentialulde dobanda fata de Ungaria este o prima de risc, pentru ca Romaniaeste perceputa ca fiind mai riscanta. Daca BNR nu are grija caaceasta prima de risc sa existe - adica dobanda sa fie mai mare- amputea sa vedem o depreciere a leului", noteaza Craciun.

Pe de alta parte, Craciun spune ca BNR a ajuns din nou insituatia ca dobanzile pe piata interbancara sa se decupleze de ratade politica monetara in ciuda angajamentelor constante de peparcursul anului privind asigurarea unui management atent allichiditatii.

Radu Ghetea, presedintele CEC Bank si al Asociatiei Romane aBancilor, noteaza pe de alta parte ca BNR are o noua conducere,care are nevoie de timp "sa se rodeze". Si el considera insa cadobanda ar trebui redusa din nou cu jumatate de punct procentual,iar rezervele la lei ar trebui de asemenea sa scada.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO