Eveniment

CEROPE: Numai investitiile straine pot sustine cresterea exporturilor

CEROPE: Numai investitiile straine pot sustine cresterea exporturilor

Click pentru imaginea marita

10.04.2007, 18:22 15

Numai atragerea investitiilor straine poate sustine cresterea exporturilor, in timp ce toate avantajele competitive ale Romaniei in comertul exterior s-au atrofiat, arata un studiu al Centrului Roman de Politici Economice (CEROPE), realizat pentru Comisia Nationala de Prognoza.
"In cazul exporturilor, cea mai buna politica ramane aceea de atragere a investitiilor straine prin imbunatatirea continua a mediului de afaceri intern", afirma specialistii CEROPE, in studiul "Posibilitati de reducere a deficitului comercial".
Studiul afirma ca adancirea deficitului comercial al Romaniei din ultima perioada a devenit "ingrijoratoare", in conditiile in care exporturile si importurile s-au dublat in ultimii patru ani, in timp ce deficitul comercial (export minus import) s-a triplat.
Conform datelor statistice, exporturile au crescut intre 2003-2007 de doua ori (de la 15,6 mld. euro la o estimare de 30,25 mil. euro in 2007), importurile au crescut de 2,3 ori (de la 21,2 mld. euro la o estimare de 48,7 mld. euro in 2007), astfel incat deficitul comercial a crescut de 3,3 ori, pana la 18,5 miliarde de euro.
Printre cauzele exploziei importurilor, CEROPE enumera cresterea cotatiilor internationale la titei si gaze, care au umflat factura energetica a Romaniei, fiind responsabile pentru o majorare cu 50% a valorii importurilor energetice in ultimii ani.
De asemenea, cresterea puternica a investitiilor straine directe in Romania (pana la recordul absolut de anul trecut de 9,1 miliarde de euro, fata de 5,2 mld. euro in 2005) a fost insotita de explozia importurilor tehnologice si de materii prime, de care investitorii straini au nevoie pentru a-si derula operatiunile locale de productie.
Acelasi efect de import de echipamente si tehnologie a fost presupus de absorbtia fondurilor europene de preaderare.
In plus, reducerea si apoi eliminarea taxelor vamale in comertul cu Uniunea Europeana, principalul partener comercial al Romaniei, au fost responsabile de stimularea importurilor.
La 1 ianuarie 2007, Romania a eliminat toate taxele vamale in calea importurilor din celelalte state membre ale Uniunii Europene, de unde provin peste doua treimi din totalul importurilor romanesti.
In plus, la aceeasi data, Romania a adoptat in mod automat tariful vamal unic al Uniunii Europene (TARIC), care elimina posibilitatea ca autoritatile de la Bucuresti sa dezvolte propria politica in comertul exterior pe baza taxelor vamale.
Cu alte cuvinte, Romania nu mai poate folosi taxele vamale pentru a-si proteja anumite ramuri industriale in fata invaziei unor produse mai ieftine de import (cum sunt textilele, confectiile chinezesti, de exemplu), fiind obligata sa adopte regimul vamal unic al Uniunii Europene.
In opinia specialistilor CEROPE, cea mai grava cauza a majorarii deficitului comercial in ultima perioada este "atrofierea tuturor avantajelor competitive in ultimii ani": preturile interne au crescut mai rapid decat cele mondiale, la fel ca si costul local al fortei de munca.
Desi reduse prin comparatie, salariile romanilor au crescut in ultimii ani mai rapid decat media regionala si mondiala. In acelasi timp, cursul monedei nationale s-a apreciat puternic, ieftinind semnificativ importurile si stimuland inclinatia catre consum din import.
Anul trecut, leul a fost moneda cu cea mai mare apreciere nominala fata de principalele valute (euro si dolar) de pe piata internationala. Toate aceste cauze au majorat importurile, iar exporturile nu au avut timp sa refaca diferentialul de crestere.
Ca pondere, cei mai importanti factori care au subminat eficienta Romaniei in comertul international din ultima perioada au fost aprecierea leului si cresterea cotatiilor la titei si gaze pe piata mondiala, considera cei de la CEROPE.
Recomandarea specialistilor CEROPE este o analiza a sectoarelor economice care sunt "vinovate" de cele mai mari deficite comerciale, "pentru a constientiza ramurile in care piata interna ar trebui sustinuta".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO