Eveniment

Certificatul PFA, in trei zile si online

17.04.2008, 20:31 21

Certificatul de inregistrare a persoanelor fizice autorizate, intreprinderilor familiale sau individuale, continand numarul unic, va fi emis in termen de trei zile lucratoare, solicitarea pentru toate cele trei categorii putand fi inregistrata si online, potrivit unei ordonante adoptate in sedinta de guvern de ieri.
"Odata cu adoptarea ordonantei de urgenta, procedura este preluata in intregime de catre registrul comertului, prin directorii oficiilor registrului comertului de pe langa tribunale", a declarat Camelia Spataru, purtatorul de cuvant al Guvernului.
Actul normativ prevede ca persoana fizica autorizata, intreprinzatorul persoana fizica titular al unei intreprinderi individuale si membrii unei intreprinderi familiale sunt asigurati in sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale si au dreptul de a fi asigurati in sistemul asigurarilor sociale de sanatate si al asigurarilor pentru somaj.
De asemenea, intreprinzatorul persoana fizica titular al unei intreprinderi individuale, cat si persoanele din intreprinderea familiala pot cumula si calitatea de salariat al unei terte persoane care colaboreaza pentru efectuarea unei activitati economice. In intreprinderea familiala nu exista angajati, ea este constituita din doi sau mai multi membri ai unei familii pana la gradul IV de rudenie.
Cele trei categorii de intreprinzatori pot avea orice obiect de activitate cuprins in codul CAEN, mai putin cele interzise prin legi speciale. Totodata, PFA, intreprinderea individuala si intreprinderea familiala pot tine contabilitate in partida simpla, o procedura mai facila de tinere a contabilitatii, prin care inregistreaza veniturile si cheltuielile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO