Eveniment

Cheltuielile de sarbatori au scazut cu 26%

06.01.2009, 20:05 18

Cheltuielile de sarbatori au fost mai mici comparativ cu anul trecut, in conditiile in care datele BNR arata ca platile din economie in perioada sfarsitului de an au scazut cu 26% comparativ cu iarna 2007-2008.

In perioada 20 decembrie - 4 ianuarie, valoarea medie zilnica a platilor decontate prin ReGis, componenta Sistemului Electronic de Plati care asigura procesarea transferurilor de mare valoare, a fost de 15,7 miliarde de lei, cu aproape 26% mai mica decat in perioada sarbatorilor din iarna trecuta. Practic, prin sistemul ReGis sunt decontate toate platile efectuate in economie prin intermediul bancilor.
"Fluxurile financiare din economie au fost mai mici, din cauza ca toata activitatea economica a incetinit", apreciaza Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank. Scaderea platilor arata o diminuare a numarului de tranzactii derulate in economie ori o scadere valorica a acestora.
Inclusiv varful zilnic al platilor derulate in perioada Sarbatorilor - inregistrat pe 23 decembrie - a fost mai mic in iarna aceasta, la 23,3 miliarde de lei (circa 5,8 miliarde de euro), fata de peste 29 de miliarde de lei, cat s-a inregistrat pe 21 decembrie 2007.
De asemenea, datele BNR arata o crestere mult mai lenta a numerarului aflat in circulatie in afara sistemului bancar. Cash-ul detinut de populatie a fost, pe medie zilnica in decembrie, de 27 de miliarde de lei, respectiv cu 22% peste nivelul mediu din decembrie 2007. Spre comparatie, datele BNR aratau o crestere a cash-ului cu 28% in noiembrie, iar in iunie anul trecut viteza era de 36%.
Totusi nu se poate vorbi de o diminuare a apetitului populatiei pentru numerar, in conditiile in care si depozitele bancare au incetinit marcant in noiembrie, potrivit celor mai recente date ale BNR.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO