Eveniment

Cifra de afacere in crestere in industrie si comert

16.01.2004, 00:00 10



Companiile care activeaza in industrie au inregistrat in 11 luni din anul trecut o crestere a cifrei de afaceri de 5%, in termeni reali, comparativ cu perioada similara din 2002.



Potrivit datelor furnizate de Institutul National de Statistica (INS), productia industriala realizata in perioada ianuarie - noiembrie 2003 a crescut cu 3% in volum absolut si cu 3,2%, in conditii comparabile, in principal ca efect al evolutiei pozitive din industria prelucratoare. Sectorul de prelucrare a urcat cu 3,9%, in conditii comparabile din punct de vedere al numarului de zile lucratoare, fata de intervalul similar din 2002. In volum absolut, majorarea a fost de 3,6%. Totodata, industria energetica a inregistrat o crestere de 1,7%, atat in volum absolut, cat si in conditii comparabile.



In luna noiembrie 2003, productia industriala a inregistrat fata de luna similara din 2002 o crestere de 3,5% in conditii comparabile, iar in volum absolut s-a situat aproximativ la acelasi nivel.



INS a mai anuntat ca si companiile care activeaza in domeniul comertului cu amanuntul au inregistrat, in 10 luni din 2003, o crestere de 4,7% a cifrei de afaceri peste cea realizata in aceeasi perioada din 2002. Vanzarile de marfuri nealimentare (confectii, mobila, frigidere, congelatoare, masini de spalat etc.) s-au majorat cu 7,2%, fata de 2002, in timp ce firmele profilate pe intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor, respectiv pe comercializarea carburantilor auto au avut vanzari mai mari cu 14,3%. Potrivit INS, aceasta evolutie a fost sustinuta de cresterea cu 18,4% a volumului cifrei de afaceri obtinuta din comertul cu autovehicule, motociclete, intretinerea si repararea autovehiculelor. In acelasi timp, cifra de afaceri realizata din vanzarile de carburanti pentru autovehicule a urcat cu 11%.
miruna.lebedencu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO