Eveniment

Cine a cumparat casa acum un an a pierdut cel mai mult

26.01.2009, 20:11 20

Reducerea pretului la locuinte si terenuri, precum si a capitalizarii firmelor imobiliare listate la Bucuresti, precum Comnord, Impact sau Imotrust Arad, au dus la o depreciere a averii imobiliare a romanilor estimata la peste 50 de miliarde de euro, arata datele centralizate de ZF.

"Cei mai afectati sunt cei care au cumparat proprietati imobiliare la sfarsitul anului 2007, inceputul anului 2008, in special daca au luat si bani de la banca cu intentia de a specula pe pret. Daca vor neaparat sa vanda acum, trebuie sa-si asume pierderile", spune Andrei Sandu, directorul firmei de consultanta imobiliara Media City.
Tinand cont de o reducere medie a pretului locuintelor de 20%, doar valoarea celor 8,2 milioane de unitati locative, existente la nivel national, a scazut cu aproximativ 54 de miliarde de euro, luand in calcul datele Bancii Nationale a Romaniei, care evalua la sfarsitul anului 2007 fondul de locuinte la 270 de miliarde de euro.
Preturile terenurilor s-au devalorizat chiar mai mult de la varfurile atinse in perioada 2007, inceputul anului 2008, iar in conditiile in care in ultima perioada nu au fost realizate tranzactii, declinul preturilor ar putea continua.
Constantin Constanda este unul dintre oamenii de afaceri care ar putea avea cel mai mult de pierdut din imobiliare, astfel ca dupa ce anul trecut semnase un contract in urma caruia urma sa primeasca 68 de milioane de euro pentru un lot de teren din Satul Francez, in prezent, cumparatorii eleni, firma Raptis Kavouras, doresc renegocierea contractului. Constanda a incasat doar 35 de milioane de euro din suma negociata initial.
Pe de alta parte, actionarii firmelor de dezvoltare imobiliare listate la Bucuresti au inregistrat la randul lor pierderi de ordinul sutelor de milioane de euro, tinand cont ca, de la inceputul anului 2008 capitalizarea firmelor Impact, ComNord si Imotrust s-a redus cu peste 600 de milioane de euro pana in prezent.
Fiecare din cele trei companii a inregistrat o prabusire a actiunilor de peste 90% in interval de un an, ajungand la capitalizari de ordinul a catorva milioane de euro, mult sub nivelul la care sunt evaluate portofoliile de proprietati.
Pe piata imobiliara locala pierderi au inregistrat atat investitorii locali, cat si cei straini, Jeff Kirby, CEO si actionar al companiei de dezvoltare imobiliara European Future Group, evaluandu-si pierderile personale la ordinul zecilor de milioane de euro, dupa ce a fost nevoit sa opreasca realizarea tuturor proiectelor din Romania, ca urmare a dificultatilor de finantare.
La nivel european pierderile din imobiliare pot ajunge la valori colosale. Spre exemplu, actionarii fondului austriac de investitii Immoeast, care a fost cel mai agresiv cumparator de proprietati in Romania in perioada 2006-2007, au pierdut miliarde de euro, dupa ce capitalizarea companiei a scazut in decurs de un an si cateva luni de la un maxim de circa 11 miliarde de euro la aproximativ 700 de milioane de euro.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO