Eveniment

Cine a facut 10.000 de concedieri in primele sase luni

27.07.2009, 19:17 38

Cei mai mari zece angajatori din economie au concediat 9.500 de oameni in primele sase luni ale anului, cele mai multe reduceri de posturi fiind operate in sectorul privat, unde companiile au renuntat la 5.700 de angajati, adica 60% din total.

Primii zece angajatori din economie aveau la sfarsitul primului semestru al acestui an aproximativ 196.000 de angajati. Singura companie care a operat angajari in S1 a fost Posta Romana, care a incheiat primele sase luni cu 187 de angajati in plus fata de finalul anului trecut.

 

Cu 3.000 mai putin la fostul Sidex

La polul opus, cel mai mare numar de angajati in minus a fost inregistrat in cadrul combinatului siderurgic Mittal Steel Galati, unde au parasit deja compania 1.500 de oameni prin intermediul programelor de plecari voluntare, urmand sa plece inca 1.500 in urma deciziei de inchidere a Uzinei Cocso-Chimice de pe platforma galateana.

Un numar mare de disponibilizari a fost facut si de grupul german Draxlmaier, cel mai mare angajator din industria auto locala, care a renuntat la 1.000 de oameni in primul semestru al lui 2009. In prezent, numarul total al angajatilor din companie, care detine fabrici in Pitesti, Codlea, Satu Mare, Hunedoara si Timisoara, este de aproximativ 15.000 de persoane.

Numarul de angajati ai constructorului de masini Automobile Dacia a scazut cu aproximativ 300 de persoane in primele sase luni, cu toate ca firma a desfasurat anul acesta un proces de recrutare a 500 de muncitori pentru fabrica de la Mioveni. Compania a decis sa nu mai reinnoiasca contractele a 620 de persoane, care lucrau in regim de munca temporara.

Regia Nationala a Padurilor Romsilva, care numara in prezent 20.370 de angajati, a concediat aproximativ 550 de angajati in primul semestru, ca parte a programului de restructurare a regiei. Pana la sfarsitul anului, compania va mai disponibiliza inca 447 de salariati.

 

In S2 vine randul statului sa faca restructurari

 

Specialistii in recrutare sunt de parere ca disponibilizarile nu se vor opri in a doua jumatate a anului, fiind de asteptat ca sectorul de stat, care a fost mai ferit pana acum, sa inceapa sa resimta efectele crizei.

"Semnalele sunt foarte contradictorii. Exista unele voci care spun ca se vad deja semne de iesire de criza, dar si altele care spun ca trecem printr-o perioada de respiro, dupa care situatia se va inrautati", spune Florin Ochiana, HR operations manager la firma de recrutare Lugera & Makler.

In ceea ce priveste companiile private, desi angajarile vor continua, acestea nu vor putea sa acopere numarul de disponibilizari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO