Eveniment

Cine cui ii este sef? Premierul Boc castiga 1.500 € pe luna, dar subordonatii sai 20.000 €. Cum comentati?

Cine cui ii este sef? Premierul Boc castiga 1.500 € pe luna, dar subordonatii sai 20.000 €
14.02.2010, 23:13 93

Doi dintre consilierii premierului Emil Boc, Ionut Popescu siCristian Busu, au devenit directori la Fondul Proprietatea prindecizia guvernului condus de Emil Boc, deci au fost trimisi de elin aceste functii, iar acum castiga mult mai mult decat insusi celpe care il consiliau.

In fata presiunilor publice privind salariul sau, initial de10.000 de euro pe luna, Ionut Popescu a anuntat saptamana trecutaca si-l va reduce la nivelul unui secretar de stat, adica 1.000 deeuro pe luna. Insa Popescu nu a spus nimic despre directorii aduside el la economic si juridic, care au salarii de circa 7-8 mii deeuro pe luna.

Situatia frizeaza absurdul: consilierii lui Emil Boc au ajuns sacastige de 5-6 ori mai mult decat Emil Boc chiar prin decizia luiEmil Boc.

La fel, in cazul presedintelui Eximbank, Ionut Costea, desprecare insusi premierul Emil Boc afirma ca incaseaza 20.000 de europe luna, este numit in functie de AVAS, organizatie in subordinealui Emil Boc.

Ca si cum intr-o companie directorul executiv castiga de 10 orimai putin decat managerul uneia dintre diviziile sale.

Pana la urma, cine are mai multe responsabilitati - seful EmilBoc sau subordonatii sai de la Fondul Proprietatea sau Eximbank?Daca cei din urma au mai multe responsabilitati si sunt platiti de7-10 ori mai bine decat Emil Boc, de ce nu sunt ei sefii lui EmilBoc? Poate avea un sef, adica cel care are puterea de a numisubordonatii sai in diverse functii prin semnarea unor actepublice, mai putine responsabilitati si deci venituri decatsubordonatii sai?

Si atunci, daca premierul hotaraste cine si unde sa mearga ininstitutiile statului, de ce nu se duce el insusi consilier laFondul Proprietatea sau director la Eximbank ca sa castige de 7-10ori mai mult decat acum?

Situatia este de asa natura incat a provocat pana si reactia luiEmil Boc, care a spus vineri seara intr-o emisiune televizata cadirectorii de la Eximbank ar trebui sa-si reduca salariile lanivelul unui secretar de stat, adica la doua niveluri sub salariulsau.

"Este o procedura si acolo (la Eximbank - n. red.) extrem decomplicata pana schimbi un director de banca, dar poate ar fi ungest elegant de a repeta ceea ce a facut Ionut Popescu, tocmaipentru a da un semn de solidaritate in aceste vremuri grele cu totiromanii", a declarat Emil Boc, conform gov.ro. Boc nu a mentionatnimic de situatia de la cealalta banca de stat, CEC.

Guvernul Boc a traversat saptamana trecuta una dintre cele maigrele perioade din punctul de vedere al imaginii, dupa ce au fostaduse in discutie salariile de la Fondul Proprietatea si faptul cacei care au venit vor primi si ei la randul lor plati compensatoriidupa risipa facuta cu Daniela Lulache, iar pe de alta parte legeapensiilor s-a transformat intr-un act normativ al confuzieigeneralizate.

Un analist spune ca declaratiile "linistitoare" vin sa atenuezedin greselile Executivului, incapabil de a gestiona situatiaeconomica dificila.

"Aceste tipuri de declaratii sunt de factura populista: se arataca exista o incercare de strangere a curelei si totodata trebuie savanda o imagine politica menita sa atenueze socul economic", estede parere Stelian Tanase, analist politic si profesor la Facultateade stiinte politice din cadrul Universitatii din Bucuresti.

El a reamintit ca inainte de alegeri premierul spunea ca in T4economia Romaniei va "decola", insa rezultatele recente de laInstitutul National de Statistica, potrivit carora suntem inca inrecesiune, contrazic declaratiile de atunci.

Cine sunt membrii consiliilor de administratie din bancilestatului

Eximbank

Ionut Mircea Costea: presedinte al CA si presedinte executiv alEximbank

Luminita Manolache: vicepresedinte al CA si vicepresedinteexecutiv al Eximbank

Paul Ichim: vicepresedinte al CA si vicepresedinte executiv alEximbank

Liviu Voinea: membru neexecutiv

Gheorghe Ionescu: membru neexecutiv

Emilian Badica: membru neexecutiv

Ionut Popescu: membru neexecutiv CEC Bank

Radu Gratian Ghetea: presedinte

Gheorghe Carabasan: prim- vicepresedinte

Cristian Tudorancea: vicepresedinte

Mihaela Lucica Popa: vicepresedinte

Bogdan Alexandu Dragoi

Ciprian Badea

Serban Pop

Mihai Gogancea Vatasoiu

Enache Jiru

Ene Dinga

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO