Eveniment

Cine pleaca de acasa poate sa ntrerupa contractul cu Electrica

29.07.2004, 00:00 16

Consumatorii de electricitate pot conveni cu operatorul sa sisteze, temporar, furnizarea energiei electrice, pe o perioada de minimum o luna si de cel mult un an, se arata ntr-o hotarre a Guvernului adoptata recent.
Pentru a beneficia de aceasta optiune  lucru fara a rezilia contractul, consumatorii trebuie sa depuna o cerere cu cel putin cinci zile nainte de data solicitata pentru sistare. Pe durata sistarii serviciului, consumatorul este obligat sa achite costurile electricitatii consumate anterior, precum si eventualele penalitati de ntrziere.
In actul normativ se mai arata ca proprietarii persoane fizice, care si nstraineaza locuintele, snt obligati sa faca dovada achitarii la zi a facturilor de electricitate. Totodata, la ncheierea contractelor de furnizare a electricitatii cu chiriasi sau concesionari este obligatoriu ca obligatiile acestora, rezultate din contract, sa fie garantate fie de catre chirias/concesionar, fie de catre proprietar.
Conform hotarrii de Guvern, furnizorul sau operatorul de distributie are drept de acces n locuinta consumatorului pentru a verifica instalatia de alimentare cu energie electrica si modul n care snt respectate prevederile contractuale.
In caz de consum fraudulos sau n situatia n care consumatorul ajunge de doua ori n ultimele 12 luni n situatia de a fi deconectat pentru neplata facturii, furnizorul este ndreptatit sa rezilieze contractul, iar ncheierea unui nou contract va fi conditionata de plata datoriilor.
La rndul sau, furnizorul nu poate conditiona prestarea serviciului de achizitionarea sau plata altor servicii n afara celor specifice serviciului de furnizare a energiei electrice.
Incepnd cu 1 iulie 2005, toti furnizorii de electricitate vor fi obligati sa actualizeze cte un site de Internet prin care sa informeze consumatorii despre conditiile de racordare la reteaua electrica si modalitatea de plata.
Furnizorii vor transmite consumatorilor, semestrial sau ori de cte ori va intra n vigoare o prevedere legala care i vizeaza, materiale explicative n acest sens.
Incepnd cu data deschiderii complete pietei de electricitate, furnizorii vor fi obligati sa tina evidenta "consumatorilor vulnerabili" (pensionari cu probleme deosebite, persoane cu deficiente fizice sau mentale) si sa ofere acestora pachete de servicii gratuite, ce pot cuprinde lucrari de repozitionare a contoarelor, pentru o citire mai usoara, facturi Braille sau audio, asistenta pentru ntelegerea modului de citire si facturare.
Furnizorul va fi obligat sa-i protejeze, n cazul deconectarii, pe acesti consumatori prin reesalonarea datoriilor sau alte masuri, iar autoritatile din domeniul protectiei sociale vor asigura compensarea eventualelor diferente de pret aferent energiei furnizate pentru aceasta categorie de persoane.
Actul normativ aprobat de Guvern prevede si o serie de amenzi pentru nerespectarea obligatiilor contractuale ntre parti. Astfel, consumatorii care nu vor solicita rezilierea contractului de furnizare a energiei electrice n termen de sase luni de la data cnd nu mai snt proprietarii spatiului pentru care a fost ncheiat contractul, vor fi amendati cu o suma cuprinsa ntre 500.000 lei si 600.000 lei.
Nerespectarea de catre furnizor a prevederilor legale privind calcularea consumului n sistem pausal si nenlocuirea de catre operatorul de retea, n termen de zece zile, a aparatului de masurare reclamat ca fiind defect constituite contraventii care vor fi amendate cu sume cuprinse ntre 4 milioane lei si 30 milioane lei.
Aceeasi amenda se va aplica operatorilor sau furnizorilor care nu comunica abonatilor raspunsul la o petitie n cel mult 30 de zile de la nregistrarea acesteia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO