Eveniment

Cine va castiga batalia pe salariul minim: patronii sau sindicatele?

07.01.2010, 23:16 17

Patronatele spun ca o crestere a salariului minim in 2010 arduce la falimente si disponibilizari in mediul privat, in timp cesindicatele acuza statul de tratament incorect pentru salariatiidin mediul privat si ameninta cu miscari sociale.

Ministrul finantelor Sebastian Vladescu a exclus pentru momentorice discutie despre modificarea salariului minim brut la nivelnational. "Nu discutam despre majorarea salariului minim, pentru calegea bugetului pe 2010 este construita pe un salariu minim de 600de lei", a spus ministrul, ieri, dupa ce a fost audiat in comisiilede buget-finante pe tema legii bugetului.

In prezent, exista doua salarii minime, unul in sectorul privat,de 600 de lei si unul in sectorul public, de 705 lei, care a fostmajorat odata cu aplicarea legii salarizarii unice in sistemulbugetar.

"Cel mai realist nivel la care ar putea creste salariul minim peeconomie este de 650 de lei. Salariile din mediul public sunt multmai mari decat cele din mediul privat. Abia la sfarsitul anuluitrecut, cand s-au facut reduceri salariale lunare de 15,5 % pe lunala stat (concediile fara plata - n.r.), salariile medii din mediulpublic s-au apropiat de cele din mediul privat", sustine CezarCoraci, presedintele confederatiei patronale UGIR 1903.

El a mai precizat ca o crestere a salariului minim la 705 lei arduce la o crestere a fondului de salarii de 15-18%, iar acest lucruva avea ca efect inchideri de firme sau disponibilizari.

Adrian Izvoranu, directorul general al Aliantei ConfederatiilorPatronale din Romania (ACPR), spune ca problema majorariisalariului minim dureaza de ani de zile si ca, atunci cand s-aajuns la un acord, unii lideri de patronate au dat inapoi.

"Eu pot sa justific cu calcule ca nimeni nu va da faliment dacavom majora salariul minim pe economie cu 23% pe an, ceea ceinseamna ca anul acesta sa ajunga la valoarea de 740 de lei, astfelincat in anul 2015 sa reprezinte 75% din media europeana", spuneel.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO