Eveniment

Codul de procedura fiscala, asa cum a iesit din dezbaterea parlamentara

18.05.2004, 00:00 17

Inspectia fiscala va dura cel mult sase luni, in cazul firmelor mari, contribuabilii vor putea achita jumatate din amenzi daca platesc in 48 de ore, iar administratiile financiare vor putea compensa din oficiu creantele fiscale. Acestea sunt doar cateva dintre modificarile aduse Codului de procedura fiscala in cadrul dezbaterilor parlamentare.
"Prin amendamente s-au adus clarificari textului vizand sfera de aplicare a Codului de procedura fiscala", a declarat Neculae Plaiasu presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF).
Modificarile aduse la capitolul "control" prevad ca durata inspectiei fiscale va fi de cel mult sase luni in cazul marilor contribuabili sau al firmelor care au organizate sedii secundare si de maxim trei luni la celelalte societati.
"Limitarea acestei perioadei a avut in vedere faptul ca inspectia fiscala trebuie efectuata in asa fel incat sa afecteze cat mai putin activitatea curenta a contribuabililor si sa utilizeze cu eficienta timpul afectat inspectiei fiscale", a declarat Neculae Plaiasu, presedintele ANAF.
Pentru reducerea birocratiei s-a introdus posibilitatea compensarii creantelor fiscale si din oficiu, de catre organele fiscale ori de cate ori acestea constata existenta unor creante reciproce, nu numai la cererea contribuabililor astfel cum era reglementat in textul initial.
Tot in acelasi context am stabilit ca, in cazul impozitului pe venit, restituirea sumelor reprezentand diferente de impozite rezultate din regularizarea annuala a impozitului pe venit datorat de persoanele fizice, sa se faca din oficiu. Astfel, persoanele fizice nu mai au obligatia sa intocmeasca cereri de restituire a eventualelor diferente rezultate din regularizarea impozitului pe venit. Organele fiscale vor restitui diferentele in termen de cel mult 60 de zile de la data comunicarii deciziei de impunere, in caz contrar contribuabilii avand dreptul sa solicite dobanzi.
In dezbaterea parlamentara a fost abrogat articolul privind conditiile de sesizare a instantei judecatoresti privind solutionarea contestatiei la executarea silita, conform caruia contestatiile se inaintau cu conditia depunerii de catre persoanele juridice a unei cautiuni de 20% din cuantumul sumei datorate. De asemenea, a fost reglementata posibilitatea de a contesta actele administrative fiscale in cadrul procedurii administrative de solutionare, in acord cu prevederile constitutionale, in sensul ca aceasta cale nu inlatura dreptul la actiune al celui care se considera lezat in drepturile sale.
"S-a introdus si posibilitatea achitarii de catre contribuabilii contravenienti a jumatate din minimul amenzii prevazute in termen de 48 de ore, posibilitate care va fi mentionata in procesul-verbal de constatare si sanctionare contraventionala", a mai spus Plaiasu.
Legiuitorul a introdus si posibilitatea recuzarii functionarilor publici ai administratiei fiscale de catre contribuabili, in cazul conflictelor de interese. In acelasi timp, functionarii care se afla intr-o astfel de situatie sunt obligati sa se abtina de la exercitarea atributiilor.
O alta modificare se refera la nulitatea actelor administrative fiscale, daca acestea nu includ numele, prenumele si calitatea persoanei imputernicite a organului fiscal, semnatura acesteia, numele si prenumele sau denumirea contribuabilului sau obiectul actului administrativ.
Contribuabilii inactivi, respectiv cei care nu au depus declaratii fiscale si situatii financiare, nu au efectuat plati si nu au prezentat solicitari organelor fiscale timp de 12 luni consecutive vor fi trecuti intr-o evidenta speciala. Acestia nu vor mai primi notificari pentru nedepunerea declaratiilor fiscale, iar administratiile financiare nu vor mai face impuneri din oficiu.
Modificarile Codului de procedura fiscala vor putea fi realizate, ca si in cazul Codului fiscal, doar prin lege, cu cel putin sase luni inainte de intrarea in vigoare a noilor prevederi.
miruna.lebedencu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO