Eveniment

Codul fiscal a intrat in dezbaterea Senatului

22.06.2006, 20:09 12

Senatorii au fost de acord ieri cu scutirea companiilor romanesti de la plata impozitului pe profitul reinvestit, asa cum a propus la dezbaterea in plen Partidul Conservator.
La dezbaterea in Comisia de buget amendamentul sustinut de senatorul Silvia Ciornei fusese respins, insa adoptarea sa nu a fost batuta in cuie, deoarece discutiile vor fi reluate si de Camera Deputatilor, care este decizionala. Secretarul de stat in Ministerul Finantelor, Catalin Doica, a spus ca Executivul nu isi va mentine punctul de vedere in fata deputatilor, si anume ca profitul reinvestit trebuie impozitat cu 16%. Senatorii urmeaza sa continue astazi discutiile asupra Codului fiscal, dupa ce ieri discutiile s-au concentrat pe amendamentele respinse.
Printre amendamentele acceptate de senatorii din Comisia de buget-finante si care urmeaza sa primeasca astazi OK-ul plenului sunt impozitarea cu 1,5% a cifrei de afaceri a microintreprinderilor sau cu 16% a profitului acestora, de la 1 ianuarie 2007, conform unei propuneri a PC. In varianta Ministerului de Finante, impozitul pe cifra de afaceri era stabilit la 3%. Totodata, conform unui amendament al senatorului PNL Ionut Popescu, impozitul pe tranzactiile de pe piata de capital a fost readus in comisie la nivelul de 1%, conform prevederilor in vigoare, daca titlurile de participare nu sunt instrainate timp de 1 an de zile.
Ministerul de Finante propusese impozitarea cu 16% si a acestor tranzactii. In privinta accizei la tutun, Comisia de buget a stabilit ca pentru calcularea accizei minime cota aplicata sa reprezinte 91% din acciza aferenta tigaretelor din categoria de pret cea mai vanduta, cu un punct procentual peste nivelul actual si cu patru procente sub varianta propusa in Codul fiscal.
Comisia a mai decis amanarea cu doi ani a introducerii impozitului de 2% datorat de persoanele care obtin venituri din vanzarea produselor agricole, fata de 1 ianuarie 2008, cum sustinea Ministerul de Finante. In plus, senatorii din comisia de specialitate au decis sa dea voie autoritatilor locale sa majoreze taxele si impozitele locale cu maximum 20% fata de prevederile din Codul fiscal. Conform prevederilor in vigoare nu este precizata o limita superioara pentru introducerea acestor taxe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO