Eveniment

Codul muncii, modificat din 2005. Pana atunci, norme de explicitare

17.03.2004, 00:00 20



Ministerul Muncii va organiza pe parcursul acestui an o serie de dezbateri publice pe marginea Codului muncii ale caror concluzii vor determina modificari ale legislatiei care se vor concretiza in cursul anului viitor, a declarat ieri Smaranda Dobrescu, presedintele Comisiei de munca si protectie sociala din Camera Deputatilor. Pana atunci insa, vor fi elaborate o serie de norme de explicitare a unor prevederi ale Codului muncii. "Aceste legi secundare, care vor fi adoptate prin ordin al ministrului muncii in circa o luna, se refera la sase prevederi ale Codului: durata saptamanii de lucru, clauza de neconcurenta, procedurile de angajare si concediere, perioada de proba, norma de munca si obligatia angajatorului de apropune locuri de munca salariatului concediat", a mai spus Dobrescu apreciind ca aceste clarificari vor determina eliminarea birocratiei, scurtarea termenelor si micsorarea cheltuielilor. Deputatul PSD nu a oferit prea multe detalii despre continutul normelor sustinand ca inca se lucreaza la ele.



Prin acest calendar stabilit de Ministerul Muncii, autoritatile incearca sa impace si sindicatele, sustinatoare ale Codului, dar si patronii care, inca de la intrarea in vigoare a Codului, in urma cu un an, au criticat actul normativ si au cerut schimbarea sa.



Astfel, normele de explicitare care urmeaza sa fie adoptate in perioada urmatoare reprezinta de fapt un raspuns la o parte din recomandarile formulate de Consiliul Investitorilor Straini (FIC). Consiliul a recomandat guvernului eliminarea fondului de garantare a salariilor in caz de faliment, renuntarea la limitarea saptamanii de lucru la 48 de ore si la posibilitatea ca salariatii sa primeasca o compensatie baneasca pentru pastrarea secretului de serviciu. In plus, FIC a sustinut eliminarea a restrictiilor in cazul angajarii sau concedierii angajatilor si eliminarea interventiei sindicale in stabilirea normelor de munca.



Sindicatele au reactionat violent la cerintele investitorilor straini si au cerut guvernului sa nu faca aceste modificari. Reprezentantii sindicalistilor au spus ca, intr-un an electoral, Guvernul ar trebui sa se hotarasca ce anume este mai important pentru el: banii investitorilor sau voturile salariatilor.
miruna.lebedencu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO