Eveniment

Coface: Doar 1% din firmele care intră în insolvenţă îşi mai reiau activitatea

Coface: Doar 1% din firmele care intră în insolvenţă îşi mai reiau activitatea

Constantin Coman, country manager al Coface România: Pentru anul 2012 estimăm ca numă­rul companiilor intrate în insolvenţă să crească cu 10% faţă de 2011.

Autor: Mădălina Dediu Panaete

14.11.2012, 00:06 601

Dintre acestea, doar 1% îşi revin şi îşi reiau activitatea, iar restul intră în faliment, estimează Constantin Coman, directorul de ţară al Coface România.

"Pe fondul erodării sustenabilităţii firmelor ca urmare a efectelor crizei financiare din ultimii trei ani, a constrângerilor ridicate de finanţare şi a deteriorării disciplinei de plată la nivelul întregii economii, firmele reprezintă un grad de vulnerabilitate mai ridicat la expunerea faţă de şocuri externe sau interne, presiunile pe lichiditate fiind în creştere", a declarat Coman, care a venit la conducerea Coface în luna octombrie.

Companiile care intră în insolvenţă au posibilitatea să-şi reeşaloneze datoriile sau să le şteargă în urma unei înţelegeri cu furnizorii astfel încât să-şi continue activitatea, însă în final majoritatea ajung la faliment.

Potrivit legii, procedura de insolvenţă poate fi declanşată doar dacă firma are o datorie mai mare de 45.000 de lei.

După declaşarea crizei financiare de la finalul anului 2008, foarte multe firme mici, dar şi mari s-au trezit că li s-au prăbuşit vânzările pe fondul scăderii cererii. Neavând cum să-şi reducă costurile în acelaşi ritm, multe firme au fost strivite sub povara datoriilor acumulate în perioada de boom.

Cea mai pondere a insolvenţelor a fost înregistrată în sectorul întreprinderi mici şi mijlocii (IMM-uri), adică 86% din firme, însă ele reprezintă numai 10% din cifra de afaceri cumulată a tuturor firmelor intrate în insolvenţă, conform Coface.

Cele mai mari insolvenţe înregistrate până acum au fost cele ale Flanco, Leonardo, PIC, Mic.ro (retail), City Mall, Armonia Brăila, Tiago Oradea (mall-uri), Hidroelectrica.

Pentru al treilea an consecutiv, primele trei sectoare în care s-a înregistrat cel mai mare număr de insolvenţe sunt comerţul cu ridicata şi distribuţie, comerţul cu amănuntul (cu 17,7% mai mult faţă de primele nouă luni din 2011) şi construcţiile.

În sectorul comerţului cu amănuntul 2.184 de firme au intrat în insolvenţă, în sectorul hotelurilor şi restaurantelor au fost aproximativ 616 firme, cu 13,4% mai mult faţă de primele nouă luni din 2011, în timp ce în domeniul transporturilor au fost aproximativ 760 firme, în creştere cu 11,76%, mai arată studiul.

Pe următoarele locuri s-au situat sectorul agriculturii şi industria lemnului, iar Coman pune această situaţie pe seama faptului că primele sectoare sunt strâns legate de consumul care stagnează, în timp ce majoritatea produselor din lemn fabricate în România iau drumul străinătăţii, companiile nefiind afectate foarte mult de ceea ce se întâmplă pe piaţa internă.

Cele mai afectate trei zone ale ţării din punct de vedere al numărului de insolvenţe în prima parte a anului au fost regiunea de Nord-Vest, cu o creştere de 17%, zona de Sud-Est cu 15% şi sudul cu 19% mai multe companii care au intrat în incapacitate de plată faţă de 2011.

Printre judeţele cu cele mai mari creşteri sunt Vaslui (cu 120%) şi Constanţa cu 80%. Studiul are ca surse Ministerul Finanţelor Publice, Biroul Procedurilor de Insolvenţă (BPI) şi Oficiul Naţional al Registrului Comerţului. "Pentru anul 2012 estimăm ca numă­rul companiilor intrate în insolvenţă să crească cu 10% faţă de 2011", a mai spus el.

Coface estimează că în 2012 cifra de afaceri a companiei va creşte cu 7-8%, la 9-10 milioane de euro, în timp ce cea mai mare pondere din afaceri o vor avea asigurările de credit care vor creşte cu 50%, la 4 milioane de euro în acest an.

Aşteaptă 1,5% creştere economică pentru România în 2013

Coman estimează că România va avea anul acesta o creştere economică de 0,5%, în timp ce Guvernul şi FMI-ul estimează un avans în jur de 1%.

"Viitorul României va depinde de ce se întâmplă în Europa", a afirmat el. Cât despre perspectivele de anul viitor, directorul Coface spune că dacă va fi stabilitate politică, România va avea o creştere economică de 1,5%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO