Eveniment

Coface: tensiunile politice franeaza reformele

24.01.2007, 18:59 14

Investitorii straini reusesc cu greu sa comunice cu administratia publica pentru a-si rezolva problemele, iar tensiunile guvernamentale franeaza reformele, sunt de parere specialistii Coface, cea mai mare companie franceza de asigurari de credite.
In pofida imbunatatirii incontestabile a mediului de afaceri in Romania, administratia publica este deconectata de realitatea economica si nu reuseste sa comunice eficient cu investitorii straini, adauga reprezentantii Coface.
"Mai mult, tensiunile guvernamentale franeaza reformele", spun francezii, adaugand ca sunt necesare "eforturi sustinute pentru ameliorarea guvernarii". Referirile la Romania sunt prezente in raportul anual al Coface privind riscul de tara la nivel mondial, prezentat ieri la Paris.
Astazi, misiunea Coface in Romania va comunica ultimele date privind ratingul riscului de tara al Romaniei. In prezent, Romania are calificativul A4, la mijlocul unei scale de la D (cel mai slab calificativ) pana la A1 (cel mai bun). In septembrie 2006, specialistii Coface spuneau ca este posibila imbunatatirea ratingului Romaniei in cursul acestui an.
Romania a devenit tot mai dependenta de investitiile straine, spun cei de la Coface, pe masura ce deficitele sale externe, mai ales cel de cont curent, s-au adancit considerabil in ultimii ani. Anul trecut, de exemplu, deficitul extern a depasit 10% din PIB (circa 10 mld. euro). In acelasi timp, investitiile straine directe au fost de aproximativ 9 miliarde de euro, reusind sa acopere acest deficit.
Totusi, exista "un risc moderat" pe termen mediu privind situatia financiara a Romaniei, noteaza raportul. "Situatia ar putea deveni neconfortabila pe termen mediu, cu riscuri in sensul deprecierii cursului monedei nationale, daca deficitele continua sa creasca in timp ce investitiile se reduc, pe fondul epuizarii ultimelor mari privatizari", spune Coface.
Specialistii Coface estimeaza ca Romania va inregistra in acest an o crestere economica de 6,3% (fata de prognoza oficiala de 6,5%) si o reducere a inflatiei medii de la 6,5% anul trecut la 5,3% in 2007.
In acelasi timp, francezii vad anul acesta un deficit bugetar de 3,1% din PIB (fata de 2,7%, cat estimeaza Guvernul) si un deficit de cont curent de peste 12% din PIB, mult peste prognoza oficiala de 9,2% din PIB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO