Eveniment

Colţii secetei se văd în inflaţie: preţurile au crescut în iulie cu 0,6%

 Colţii secetei se văd în inflaţie: preţurile au crescut în iulie cu 0,6%

Autor: Gabriel Razi

13.08.2012, 00:10 434

Preţurile au crescut în luna iulie cu 0,59% faţă de luna anterioară, preţurile alimentelor avansând în această lună cu 0,1%, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS).

Creşterea înregistrată de preţuri din iulie este şi a treia cea mai mare din aceeaşi lună a ultimilor cinci ani, fiind depăşită doar de majorarea înregistrată de preţuri în 2010, moment ce a coincis cu indexarea TVA de la 19% la 24% şi de inflaţia de 0,69% din luna iulie a anului 2008.

"Inflaţia a fost în iulie mai mare cu 0,2% decât aşteptările noastre şi cele ale pieţei. Din punctul nostru de vedere estimarea mai mică s-a produs ca urmare a dinamicii preţurilor pentru anumite alimente, printre care fructele şi legu­mele. Mai mult, presiunile ce au avut loc recent pe pieţele internaţionale de mărfuri (agro­alimentare - n. red.), dar şi recoltele agricole slabe din acest an vor declanşa o reacţie în lanţ care va deteriora pespectivele de inflaţie pentru bunurile alimentare începând cu luna august", explică Cătălina Molnar, senior economist în cadrul RBS Bank România.

Preţul alimentelor a crescut în iulie cu 0,1% după ce în aceeaşi lună din 2011 acest segment înregistra preţuri cu 2% mai mici. Cea mai importantă creştere, de 1,5%, a fost înregistrată la fructe.

În ultimii cinci ani preţurile pentru alimente s-au redus în iulie 2011 cu 2% şi în 2009, atunci când acest segment de produse a înregistrat o scădere de 0,5%.

Seceta, care a afectat mai bine de două luni agricultura românească, se va vedea în recolte mai mici, dar va avea şi impact asupra inflaţiei prin intermediul preţurilor.

Ca urmare a producţiei mici de grâu şi a estimărilor din ce în ce mai slabe pentru recoltele de floarea-soarelui şi porumb preţurile pentru produsele agroalimentare s-au încadrat pe o pantă ascendentă în ultima perioadă.

Astfel, într-o singură lună în perioada iulie-august preţul grâului de panificaţie a crescut cu 39%, la 1.074 lei/tonă. În acelaşi interval cotaţia porumbului a crescut cu aproape 11%, la 905 lei/tonă.

Evoluţia în sus a preţurilor pentru grâu sau porumb se va vedea în preţurile la raft pentru alimente, având în vedere că cele două materii prime agricole sunt folosite intensiv în industria alimentară, dar şi în zootehnie.

Creşterile se vor translata într-o anume măsură şi în inflaţie pentru că produsele alimentare acoperă o treime din indicele preţurilor de consum, indicatorul care măsoară inflaţia.

Avansul preţului la grâu se va vedea în evoluţia preţurilor produselor de morărit şi panificaţie, care reprezintă 7,5% din coşul de consum.

Producătorii de pâine au anunţat deja că iau în calcul majorări de preţuri de 5%-6% ca urmare a tensiunilor de pe piaţa grâului.

Pe de altă parte, creşterea preţurilor pentru porumb va impacta direct asupra afacerilor derulate de companiile din industria zootehnică pentru că această materie primă agricolă este folosită sub formă de furaje pentru animale.

Hrana pentru animale pe bază de porumb este folosită atât de crescătorii de păsări, cât şi de cei de bovine.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO