Eveniment

Comerciantii agricoli au afaceri mai mari decat producatorii

25.08.2009, 00:00 59

Piata comertului cu cereale din Romania este dominata de gigantii internationali, cu afaceri de aproape un miliard de euro, cei mai importanti fiind Alfred C. Toepfer, Cargill si Glencore Protein Romania, care fac cele mai mari exporturi cu produse agricole.

Comparativ cu producatorii romani, comerciantii au rulat afaceri mai mari anul trecut, profitand de preturile ridicate, dar si de evolutia cursului valutar, dupa cum spun reprezentantii Comcereal Constanta, care desfasoara activitati in acelasi domeniu, dar care anunta ca nu fac afaceri cu marii traderi, cei din urma preferand producatorii.

„Noi le vindem cereale, pe care ei le exporta ulterior. Cumpara anual mii de tone de grau, floarea-soarelui, porumb, orz", explica conducerea AgroInternational, furnizor de pesticide care colaboreaza cu Alfred C. Toepfer, vanzandu-i marfa pe care o primeste de la producatori in schimbul pesticidelor. AgroInternational spune ca Alfred. C. Toepfer vine cu propunerea de pret pentru cerealele achizitionate, care nu difera foarte mult de pretul pietei.

Producatorii locali, Interagro a lui Ioan Niculae, Cerealcom Dolj condusa de Mihai Anghel, TCE 3 Brazi, administrata de omul de afaceri Culita Tarata, Comcereal Vaslui condusa de Adrian Porumboiu si Agrofam Holding a lui Stefan Poienaru, au rulat anul trecut aproape 800 mil. euro, avand un profit de aproape 35 mil. euro  in total si circa 3.000 de angajati in sectorul agricol.

„Sunt ani in care in activitatea de comercializare sunt pierderi, mai ales cand preturile sunt mari la recoltare, atunci cand companiile cumpara produsele agricole, si scad spre sfarsitul anului, cand urmeaza sa le vanda", explica Gheorghe Nica, directorul general al Intercereal, una dintre companiile grupului Interagro, motivul pentru care uneori producatorii obtin profit mai mare decat cei care se ocupa cu tranzactiile de cereale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO